“Do sada sam o ovome slušao i bilo mi je važno da postoji. Sada sam vidio da je impozantno i da ovo treba da posluži za jačanje našeg uvjerenja, da naš narod ima pravo na svoj identitet, da je na pravom mjestu i da ne može da se odrekne ničega od svog identiteta”, rekao je Dodik novinarima, nakon što je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio Srpsku kuću.
On je rekao da je ugodno iznenađen i izgledom samog objekta Srpske kuće, sadržaja koji je vidio.
“Naravno da ćemo i mi iz Republike Srpske sarađivati sa ljudima koji upravljaju ovim objektom i učiniti da sadržaj bude što bolji”, dodao je Dodik.
On je naglasio da ovaj objekat govori o Srbiji da vodi računa o svom narodu gdje god se nalazi i da je važno da se očuvaju sve te funkcije.
Vučić je rekao da je Srbija u ovaj objekat, najljepši u Podgorici, uložila 3,5 miliona evra, te najavio da će još više ulaganja u ovaj objekat.
“Srećan sam što je ovo poklon Srbije srpskom narodu u Crnoj Gori i takvih stvari će biti još, i na primorju i na severu Crne Gore. Naša želja je da Srbi budu svoji na svome, da nikoga ne diramo, da ponosno čuvamo svoje ime i prezime i da pomognemo našim ljudima koji žive ovde”, rekao je Vučić.
On je dodao da će 300 svojih knjiga dati kao lični poklon Srpskoj kući, te da će obezbijediti još 700 knjigakao donaciju Srbije radi promocije srpskog pisma i jezika.
Izvršni direktor Srpske kuće Emilo Labudović je rekao da posjeta Vučića i Dodika nije samo čast za Srbe u Crnoj Gori, nego i ohrabrenje da neće ostati sami i na margini.
On je pozvao sve kulturne, naučne, likovne i ostale stvaraoce širom srpskog prostora da znaju da su im vrata Srpske kuće uvijek otvorena, te da je potrebno uspostaviti i kulturnu i emotivnu vezu, osim političke.
Nakon posjete Srpskoj kući, Dodik i Vučić će prisustvovati sahrani mitropolita AmFilohija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
Srpska kuća je sjedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, za čiju izgranju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.
U “Srpskoj kući” su smještene Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar…

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime