Foto> SRNA

Vučić se sastao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom sa kojim je posjetio Saborni hram Svete Trojice čija obnova traje, a najavljeno je da će Republika Srbija i Republika Srpska uplatiti nedostajućih 2,2 miliona evra kako bi hram bio završen naredne godine.

Razgovori u Mostaru protekli su bez političkih predstavnika bošnjačkog naroda, što su i Dodik i Čović ocijenili kao lošu poruku.

Nedolazak bošnjačkih lidera još je jedan manevar koji dodatno odlaže formiranje vlasti, jer SDA misli da ima pametnu političku strategiju onemogućavanja implementacije legitimnih izbornih rezultata, njima je osnovni cilj da što duže u Savjetu ministara zadrže sebi podobne Srbe- smatra predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Nakon pet mjeseci ništa nije urađeno. To jedna obična laž koju dobijamo od Bakira Izetbegovića i ostalih. To će im sutra prenijeti naša delegacija – rekao je Dodik.

Šefik Džaferović i Denis Zvizdić su osim pozivnica zahtijevali da se njihov dolazak u Mostar dodatno protokoliše, a juče su otkazali svoj dolazak- potvrdio je Dragan Čović.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– To jedna loša poruka jer morali bismo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su pred brojnim iskušenjima, ali šta možemo to je njihov izbor – naveo je Čović.

Na sastanku Dragana Čovića sa predsjednikom Srbije govorilo se o evropskim integracijama, NATO pa i o vječnoj temi, srpsko-hrvatskim odnosima, što je važno, s obzirom na teško istorijsko nasljeđe i razlike u stavovima, kako je rekao Vučić.

– Mislim da je važno da gradimo budućnost na boljem razumijevanju i saradnji. Volio bih da smo o tome razgovarali i sa Bošnjacima, ali ja se ne miješam u unutrašnje stvari Bih – istakao je predsjednik Srbije.

Dodik je još jednom podsjetio na loš položaj Srba u Federaciji, pa i u Mostaru, gdje Srbi po ustavima nekih kantona još nemaju ni status konstitutivnog naroda.

– Ukupan položaj srpskog naroda u Federaciji BiH je složen, posebno imajući u vidu da im se negira konstitutivnost u nekim kantonima, iako to predviđa Ustav. Donose se odluke protiv Srba – dodao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik i predsjednik Srbije posjetili su Saborni hram Svete Trojice čija bi obnova trebalo da bude završena naredne godine. Najavljeno je da će Srpska i Srbija uplatiti 2,2 miliona evra koliko je potrebno za završetak svih radova, od čega će Srbija donirati milion i po, a Srpska preostalih 700 hiljada evra.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– Ovaj hram ima nesumnjiv značaj za Srbe na prostoru BiH. Ova okupljanja oko važne stavri kao što je ova predstavlja naše opredijeljenje da našu istoriju i kulturu ne predajemo tako lako zaboravu kako neki drugi misle – rekao je Dodik.

Vučić je rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Јugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Da se i do sada saborni hram Svete Trojice obnavljao uglavnom sredstvima iz Srpske i Srbije, i uz pomoć donatora , podsjetio je episkop zahumsko hercegovački i primorski vladika Dimitrije.

U čast posjete ugladnih gostiju, vladika Dimitrije darovao ih je zlatnicima iskovanim u čast 800 godina osnivanja zahumsko- hercegovačke eperhije, jubileja koji će biti obilježen naredne godine, po svemu sudeči, i dugo očekivanim osveštanjem Sabornog hrama u Mostaru.