Foto: SRNA

Dodik i Vučić najavili su posjetu Drvaru 29. januara, gdje će otvoriti fabriku Јumko, a zvanično je dogovoreno učešće Srbije u izgradnju auto-puta Banjaluka-Beograd koji će biti završen 2025. godine.

Nijedan od tri naroda, a ni niko sa strane, ne može mijenjati Dejton i bilo bi bolje da u to niko ne ulazi, poručio je Vučić. Promjena je moguća samo uz saglasnost sva tri naroda, a srpski će, bar kako je rekao Dodik, saglasnost dati samo ako će se govoriti o vraćanju nadležnosti.

– Јa im samo kažem da će razgovori da se mijenjaju u takvoj formi značiti smrtnu presudu za BiH, jer nemamo razloga da ostanemo u BiH, mi smo u BiH samo zbog ostataka dejtonskog sporazuma – izjavio je Dodik.

Na pitanje da li imaju plan ako Hrvatska ili bilo ko krene u razgovore o reviziji Dejtona, Vučić je rekao da je Hrvatskoj to ponajmanje u interesu, dok je Dodik naveo da snage koje se zalažu za reviziju ne shvataju da su se okolnosti promijenile.

– Što se tiče hrvatskog naroda, prioritetni interes je poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i Srbima, a možda i više. Ne vidim kakav bi našla interes koji bi vodio ka ukidanju prava naroda i entiteta, ali ne isključujem mogućnost da to tumače drugačije – izjavio je Vučić.

– Oni koji se zalažu za nekakvu veliku konferenciju o BiH, ne shvataju da su se promijenile okolnosti i u svijetu i u regiji. Mi bi dobili više nego 95, mada ni 95 te nismo trebali ući u BiH, ali eto jesmo – izjavio je Dodik.

Dodik i Vučić najavili su još jednu posjetu Drvaru, gdje će biti otvorena fabrika Јumka. Nakon Drvara posjetiće i Mrkonjić Grad, a u okviru projekta da u svakoj opštini Srpske bude po jedna investicija iz Srbije.

– Moramo pomoći našem narodu, kako oni u takvoj situaciji da opstanu, kako da dovedu investicije? Nama je mnogo lakše nego njima, zato im moramo pomoći. Јa im se divim kako uopšte opstaju – izjavio je Vučić.

Što se tiče infrastrukturnih projekata, Srbija uskoro počinje radove na auto-putu Beograd-Kuzmin, ali ne staje tu, već se pridružuje i izgradnju ostatka puta ka Banjaluci.

– Zahvalan sam na pomoći Srbije, u narednih pet godina biće završen auto-put od Banjaluke do Bijeljine – izjavio je Dodik.

– Most Bratoljub konačno je odglavljen, zahvaljujem se Tegeltiji i Dodiku što su uticali. Taj most će mnogo značiti za građane BiH – izjavio je Vučić.

Sačuvati mir i stabilnost u regionu je nasušna potreba srpskog naroda, zaključili su predsjednici i podržali i zalaganje SPC za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.