Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu/ Foto: RTRS

Dodik je rekao da je danas važan dan koji se dugo čekao.

“Izgradnja bolnice sa najsavremenijim opremom dokaz je da u ovim teškim danima znamo izabrati prioritete. Očekujem da bolnica bude ponos i Doboja i Srpske”, istakao je Dodik u obraćanju prije polaganja kamena temeljca.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je projekat dobojske bolnice uspjeh i Doboja i Republike Srpske.

On je najavio da se nastavljaju ulaganja u zdravstvene objekte širom Srpske, kao i izgradnja nove bolnice u Foči, te proširenje postojeće u Zvorniku.

Višković je podsjetio da je Vlada u proteklih deset godina, a pod koalicijom na čijem čelu je SNSD, u zdravstvo uložila više od 800 miliona KM.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping rekao je da se današnjim potpisivanje ugovora izgradnje bolnice u Doboju nastavlja tradicionalno dobra saradnja.

On je istakao da se rast političkog povjerenja odražava i na ostale oblasti saradnje, kao što su energetika, putni saobraćaj, telekomunikacija i zdravstvo.

Đi je kao primjer pozitivne saradnje naveo izgradnju “Termoelektrane Stanari”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da današnji čin predstavlja snažno jedinstvo, ali i saradnju koja seže do Kine, od koje se očekuje u narednom periodu realizacija niza projekata.

On je podsjetio na projekte koje je realizovala Vlada svojim sredstvima.

Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je presrećan što je ova lokalna zajednica ostala regionalni centar, zahvaljujući političkoj saradnji sa Vladom Srpske i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kan rekao je da je zadovoljan podrškom koju je dobila ova kompanija za realizaciju ovog projekta, ističući da je ovo najveća kompanija u Kini koja se bavi medicinskom zdravstvenom opremom.

On je rekao da će bolnica u Doboju biti 500. zdravstveni objekat koju će ova kompanija izgraditi.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sbeti apostol Luka” u Doboju Mladen Gajić rekao je da će novi objekat značajno unaprijediti rad zdravstvenih radnika dobojske Bolnice sa ciljem da bi se pružile bolje zdravstvene usluge građanima.

On je naglasio da će uvođenje novih zdravstvenih usluga biti preduslov razvoja bolnice koja je samo prošle godine pružila više od 22.000 usluga, što je čini drugom po veličini zdravstvenom ustanovom u Srpskoj.

Svečanosti prisustvuju i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici javnih ustanova, lokalnih zajednica dobojske regije i zdravstveni radnici.

Prethodno su u Gradskj upravi Doboja ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade Bolnice u Doboju.

Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta bolnice, sa pratećom infrastrukturom i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem, po principu “ključ u ruke”.

Prema idejnom projektu, nova bolnica je koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podjeljen po spratovima, prizemljem sa šest spratova, saopšteno je ranije iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Osim centralnog objekta, predviđena je izgradnja i tehničkog objekta.

Zbog poplave iz 2014. godine, koja je zadesila Grad Doboj, u ovom idejnom projektu je predviđeno izdizanje temeljne postojećeg terena za 80 centimetara iznad površine.

Novi objekti bolnice su proračunati kao energetski efikasni. Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovani u skladu sa evropskim standardima, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, a imaće i glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu, i drugo. Projektovani su odvojeni ulazi za pacijente i osoblje i ulaz u urgentni blok.