Dodik i Džaferović izrazili su zahvalnost američkoj Vladi za dugogodišnju podršku u reformi odbrane BiH, te za kontinuiranu pomoć u reformskim procesima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Oni su istakli uspješnu saradnju i pomoć kroz više programa koje su Oružane snage BiH imale u toku 15 godina uspješne saradnje koja se nastavlja sa Nacionalnom gardom države Merilend u okviru Programa državnog partnerstva.

Sagovornici su tokom sastanka u Sarajevu izrazili očekivanje da će ova saradnja biti proširena na civilni i poslovni sektor.

Delegaciju SAD predvodio je načelnik Biroa Nacionalne garde Džozef Lengel koji je izrazio zainteresovanost za uspostavljanje saradnje nacionalnih gardi drugih saveznih američkih država sa Oružanim snagama BiH.

On je zahvalio članovima Predsjedništva za angažman Oružanih snaga BiH u brojnim mirovnim misijima u Maliju, Kongu i Centralnoafričkoj Republici, te Iraku i Avganistanu u kojima su u samo te dvije misije do sada učestvovala 454 pripadnika Oružanih snaga, zajedno sa američkom vojskom.

Sastanku su u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovali njegovi savjetnici Branimir Јukić i Vanja Filipović.