Nakon intoniranja himni i rukovanja sa članovima delegacija dvije zemlje, Dodik i Erdogan su zajedno sa Džaferovićem i predstavnikom Željka Komšića, Vanjom Filipović održali sastanak.

U toku je sastanak dviju delegacija u proširenom sastavu.

Prije dolaska pred Palatu, članovi bh. Predsjedništva posjetili su Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka gdje su položili vijence.

U Ankari bi danas trebalo da budu potpisana dva dokumenta – revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske koji bi omogućio da međusobna trgovinska razmjena, kako su prenijeli neki mediji, dostigne iznos od sedam milijardi američkih dolara godišnje.

Dodik i Džaferović u Turskoj (Foto: RTRS)

Dodik i Džaferović u Turskoj (Foto: RTRS)

Drugi dokument je Protokol o početku gradnje autoputa Beograd – Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog, u čijoj gradnji je Turksa već najavila da će učestvovati.

Dodik u Turskoj ((Foto: RTRS)

Dodik u Turskoj ((Foto: RTRS)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pred sastanak sa Erdoganom najavio je i da će ga upoznati sa političkom situacijom u BiH i nemogućnošću formiranja vlasti sedam mjeseci nakon optših izbora, što je posljedica insistiranja prije svega bošnjačkih partija da se Savjet ministara može formirati samo ako se aktivira i MAP i pokrene pridruživanje NATO-u.

Nakon sastanaka i potpisivanja dokumenata, članovi Predsjedništva i turski predsjednik obratiće se i medijima.

Pres sala Palata, Ankara (Foto: RTRS)

Pres sala Palata, Ankara (Foto: RTRS)