U opštinu Rogatica do sada je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike Srpske uloženo oko 50 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 21 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće u opštinu Rogatica 400.000 KM za rekonstrukciju objekta Srednje škole “27. januar”, te za izgradnju lokalne putne infrastrukture.

Prema podacima Vlade, iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Rogatica odobreno je oko šest miliona KM, od čega je 4,7 miliona KM uloženo u sanaciju i rekonstrukciju lokalnih putnih pravaca na teritoriji opštine Rogatica, područje Žepe.

Na području opštine Rogatica kroz razne projekte, među kojima su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava i drugo, u oblast poljoprivrede od 2006. godine do danas uloženo je više od 13 miliona KM, dok je kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvozu, te sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće Vlada Srpske uložila gotovo četiri miliona KM.

Prema podacima Vlade Republike Srspke, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je skoro pola miliona KM za subvencije električne energije.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, na području opštine Rogatica zbrinuta je 131 porodica, od čega izgradnjom stanova 68 porodice, dok su nepovratna novčana sredstva dobile 63 porodice, za šta izdvojeno je više od dva miliona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, na području opštine Rogatica nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je oko 800 radnika iz četiri preduzeća, za šta je utrošeno oko 2,5 miliona KM.

Što se tiče zapošljavanja, u periodu od 2007. godine do danas zaposleno je 400 lica, za šta je Vlada izdvojila oko dva miliona KM, dok je putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u opštini Rogatica, od 2006. godine do danas, zaposleno 40 invalida, što je finansirao sa više od 100.000 KM.

Iz Vlade Srpske je rečeno da je za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema u škole u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojeno više od 250.000 KM, dok je kroz projekte podrške radu sportskih organizacija u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko pola miliona KM, a izgrađene su i tri kuće za porodice sa petoro i više djece koje nisu bile stambeno zbrinute.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak u izdvojeno je oko šest miliona KM.

Značajna sredstva uložena su i u sistem zdravstvene zaštite u ovoj lokalnoj zajednici, pa je tako kroz razne projekte, među kojima su adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine, uloženo više od milion KM.

Iz sredstava po projektu “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”, koji se realizuje u više opština u Srpskoj iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje Rogatice odobreno je 5,5 miliona KM

Na području opštine Rogatica izgrađene su dvije male hidro-elektrane “Mesići Nova” i “Ustiprača”, ukupne vrijednosti oko 27 miliona KM, dok je završetak male hidro-elektrane Dub planiran 2017. godine. Vrijednost ove investicije procijenjena je na 44,4 miliona KM.