Foto: SRNA

Dodik je za “Rusku gazetu” rekao da redovno posjećuje Forum u Sankt Peterburgu i da ga smatra jednim od najvažnijih u svijetu sa ekonomske i političke tačke gledišta, posebno jer se taj svjetski događaj odvija pod patronatom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je naglasio da Forum daje odličnu mogućnost za upoznavanje o dostignućima ruske ekonomije i da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena u Sankt Peterburgu.

Osvrćući se na prilike na Balkanu, Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istako je da Zapad nastavlja da eksperimentiše u ovom regionu, te ukazao na postojanje dvostrukih standarda.

“Na Balkanu postoje još neriješeni različiti konflikti, što daje mogućnost Zapadu da opet interveniše ukoliko to bude smatrao potrebnim. Pri tome, u regionu se javljaju dvostruki standardi: ono što se dozvoljava jednom narodu, nije dopušteno drugom”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, sa jedne strane, postoji etnički čista Hrvatska, što se ističe kao veliki uspjeh, dok se, sa druge, dešava otcjepljenje samoproglašenog Kosova od Srbije i zadržavanje Republike Srpske u sastavu BiH, koja u suštini ne funkcioniše.

On konstatuje da se time pokazuje negativan odnos samo prema Srbima.

“Sada su rukovodstva Republike Srpske i Srbije savršeno svjesna šta je neophodno preduzeti da se ne dopusti nasilje i pokušaj nelegitimnog preuzimanja vlasti od ljudi koji djeluju u interesu Zapada. Mi smo na izborima dobili nedvosmislenu podršku naroda i dužni smo da opravdamo to povjerenje”, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi članstvo u NATO, da je to za Srbe poniženje jer ih je bombardovala ta alijansa, a da je činjenica da su se tokom protekog rata Bošnjaci i Hrvati koristili podrškom Sjeveroatlantskog saveza i da zbog toga sada nastoje da ubrzaju proces evroatlantskih integracija BiH.

Dodik je dodao da Bošnjaci i Hrvati vjeruju da će poslije toga dobiti još veću političku podršku na Zapadu, jer NATO nije samo vojna, nego i politička organizacija.

“Za Srbe u BiH pitanje približavanja NATO-u, koji nas je bombardovao, predstavlja poniženje. Osim toga, mi ne želimo NATO granicu sa Srbijom duž rijeke Drine. Ne želimo da izgubimo zbog toga političku autonomiju, ni da izgubimo svog prijatelja – Rusiju”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da vjeruje da na Balkanu može biti stvorena jedistvena srpska država, da će se to sigurno desiti, kao i da bi takvo rješenje bilo pravedno.

“Ako se to dozvoljava drugima, zašto ne može biti dozvoljeno Srbima?”, pita Dodik.

On je podsjetio da i ranije britanska politika nije dozvoljavala Srbima da na Balkanu stvore jaku Srbiju, kao nacionalnu državu, uključujući i vrijeme poslije velikih stradanja srpskog naroda tokom svjetskih ratova.

Dodik je istakao značaj “Besmrtnog puka”, akcije koju je pokrenula Rusija, a podržavaju je mnoge zemlje, pa i u Republika Srpska. On je napomenuo da je učestvovao u tim akcijama u Banjaluci i bio jedan od organizatora.

On je upozorio da se ne zaustavljaju pokušaji prekrajanja istorije od onih koji su bili na strani zločinaca i uzurpatora u Drugom svjetskom ratu, kao i rehabilitacije fašističkih pomagača.

Dodik je podsjetio da je srpski narod tokom NDH pretrpio užasna stradanja, da su ustaše u tom periodu glavnog neprijatelja vidjeli u pravoslavnim Srbima. “Oni su htjeli riješiti srpsko pitanje, tako što bi trećinu uništili, trećinu nasilno pokatoličili, a trećinu iselili.

“Mi Srbi pamtimo naše pretke, njihove podvige i stradanja”, naglasio je Dodik.

Govoreći o proslavljenom režiseru Emiru Kusturici, koji je sada njegov savjetnik, Dodik je rekao da je Kusturica njegov drug i veliki intelektualac i da mu je njegova podrška jako značajna.

“Kusturica je sposoban da razjasni suštinu problema, izbjegava birokratske izraze, pomaže mi u razumijevanju zamršenih globalnih procesa. Cijenim to što je pored mene i pomaže mi u donošenju odluka”,kaže Dodik.