Istakao je da se izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslovljava putem prema NATO-u, što, prema njegovom riječima, nije toliko bitno kao članstvo u Evropskoj uniji.

“Јa vjerujem da je važniji EU put i da bi funkcionisanje institucija BiH trebao biti u većem interesu od NATO-a kod onih koji se zalažu za BiH. Ono što je činjenica jeste da je SNSD formirao vlast u Republici Srpskoj zajedno sa svojim partnerima, to smo uradili brzo i efikasno. Mi smo imali vjeru u to da možemo Savjet ministar BiH formirati do Nove godine”, naglasio je Dodik.

On je dodao da su neke zemlje, kao što je Švedska, odbile da budu u NATO-u, te da ne vidi razloga da se toliko to potencira u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva rekao je u Beogradu, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošle sedmice, da Bošnjaci uslovljavaju formiranje vlasti NATO-om i da on neće na to pristati.

S druge strane, američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno je uputio pismo članovima Predsjedništva BiH o usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana za prijem u NATO. Pompeo u tom pismu navodi i da Srbija ima viši nivo odnosa sa NATO-a nego BiH.

“Svi čitamo kako se Donald Trump zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas se tu radi pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim. Јa da sam ruski čovjek, ja bih se zalagao za vojni savez sa Rusijom, ali ja mislim da trebamo ostati vojno neutralni. Ne vidim ništa loše u tome da imamo odnose i sa Turskom, to je jedna moćna zemlja, ovdje se ne može sve svesti na to čije je ko čovjek”, dodao je Dodik.

Početkom sljedeće sedmice tri člana Predsjedništva BiH idu u Brisel.

“U Brisel nosimo malo šta”, kaže Dodik.

On je rekao da BiH nije završila upitnik Evropske komisije i dodao da je to loše.

“Nismo formirali vlast na nivou BiH, nismo proveli reformsku agendu, imamo zastoj sa MMF-om, nije formirana ni vlast u FBiH, u nekim kantonima to nije učenjeno. Zato nam treba efikasan Savjet ministara da bude mjesto sprovođenja mehanizma kooardinacije. Razgovaraćemo i o regionalnoj saradnji u Briselu. Moja politika je veći stepen regionalne saradnje. Pozvali smo sve predsejdnike iz regiona u posjetu BiH i što se tiče evropskog puta usvojili smo izjavu čime smo naglasili da novi saziv Predsjedništva želi da radi na evropskim integracijama”, istakao je Dodik.

 

Na pitanje da li je svjestan posljedica izjave “da je Drina čaša vode, ja bih je popio”, kako je rekao u jednom intervjuu, te da mnogi smatraju svaka promjena granica vodi regiju u sukob, Dodik je rekao da u “BiH nijedna strana nema potencijala za sukob”.

“Republika Srpska nije protiv toga da bude u BiH, ona je protiv miješanja stranaca koji ruše Dejtonski sporazum, protiv ustavne BiH nismo, mi se zalažemo za to”, kaže Dodik.

Hrvati se osjećaju poniženi i izigrani

O tome da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom mjeseca u Beogradu oranizovao skup političkih predstavnika Srba iz regiona, Dodik je rekao da ne vidi u čemu je problem.

“I hrvatski državnici razgovaraju sa predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, i vaši ljudi često putuju u Tursku i tamo se nalaze sa njihovim državnicima. Јa volim Beograd, to je nesumnjivo, i iskoristim svaku priliku da odem, ali ja tamo ne idem da ikoga omalovažavam. Vučić vodi jednu stabilnu regionalnu politiku, trebamo se okrenuti jednoj pruženoj ruci koja postoji u Beogradu”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH takođe je rekao da je situacija u BiH, sa onim što su uradile Makedonija i Grčka okončanjem spora o imenu, “neuporediva”.

Osvrnuo se i na izborni zakon u BiH i rekao da će SNSD podržati ono što predloži HDZ BiH, jer se Hrvati osjećaju izigrani i poniženi.

“Nemoguće je da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda”, smatra Dodik.

Dodik: Žao mi je porodice Dragičević

Govoreći o protestima grupe Pravda za Davida, Dodik je rekao da nije bilo pretjerane upotrebe sile.

“Bila je pretjerna upotreba sile kada nas je NATO bombardovao i prema policajcu i to su jedine slike nasilje. Pitam se šta bi bilo u Americi da je neko presjekao traku gdje piše ‘Policija, ne ulazi’. Mi ćemo ojačati poziciju policije, mislim da je krajanje vrijeme da policiji damo ovlaštenje da djeluje kada se narušava javni red i mir. Svi ti skupovi mjesecima nisu bili prijavljeni. Јa sam za to da što prije razriješi taj slučaj i da je politizacija bila nepotrebna i da ta politička zlouptreba mirnih protesta građana nije doprinijela pronalasku istine. Tu je tužilaštvo nadležno i apleujem da tužilaštvo te stvari stavi na dnevni red. Žao mi je što se sve to desilo, žao mi je i porodice Dragičević, ali u svakom slučaju konekst je takav da je taj događaj snažno ispolitiziran i da nije bilo strpljenja da se sačeka rad Tužilaštva u Banjaluci. Koliko znam razgovara se da se taj predmet prenese na Tužilaštvu BiH, ja ne vjerujem naravno Tužilaštvu BiH, ali vjerujem da na bazi onoga što je do sad prikupljeno taj slučaj može da se završi”, zaključio je Dodik za Al Džaziru.