Istakao je važnost potpisivanja sporazuma o povlašćenom izvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku, vrijednosti 130 miliona maraka i obećanja Turske da odobri povoljan kredit za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd bez uslovljavanja trasom. Erdogan je, kaže Dodik, zamolio da nova vlast u BiH bude formirana do kraja maja i uvažio argumente Republike Srpske zbog kojih se protivi ulasku BiH u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan veoma zainteresovan da proces formiranja vlasti na nivou BiH bude završen što prije.

– Erdogan je to postavio kao najvažniji prioritet ovog trenutka u BiH. On smatra da je gotovo nemoguće da budu održavani regionalni sastanci lidera ako BiH ne formira vlast do kraja maja i da bi to prvo trebalo uraditi, a onda se baviti nekim drugim pitanjima – rekao je Dodik.

On je izjavio novinarima da SNSD ne uslovljava formiranje vlasti na nivou BiH.

– Politika uslovljavanja je veoma loša i udaljava nas od evropskog puta. EU je prije nekoliko dana u Briselu saopštila predstavnicima BiH da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za dalji put BiH ka EU, a loše je i radi unutrašnjih odnosa koji će se komlikovati iz niza razloga. Dakle, spreman sam da završim priču o formiranju vlasti za dan, a nikakav MAP i uslovljavanja nećemo prihvatiti i nemamo namjeru da damo bilo kakav ustupak – naglasio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska želi formiranje vlasti na nivou BiH i očuvanje sistema, ali ne želi da je niko uslovljava za učešće u vlasti.

– Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ali ja ih sigurno neću zvati. Već sada rizikuju da BiH uđe u teške probleme, jer je jasno da hrvatski predstavnici u Savjetu ministara više ne rade, ne radi parlament i sam ću vidjeti na koju način ću prilagoditi djelovanje u Predsjedništvu BiH. Oni koji neće da formiraju vlast, i pored stava Erdogana, EU i nekih drugi važnih institucija, moraju biti svjesni da će to biti pogubno po status BiH – upozorio je Dodik.

On je naveo da mu je Erdogan nakon večere rekao: “Molim vas što prije formirajte vlast”.

– Tada sam se obratio /bošnjačkom članu Predsjedništva BiH/ Šefiku Džaferoviću i rekao mu: “Čuješ li ovo'” – rekao je Dodik.

Dodik kaže da je u razgovoru sa Erdoganom o pridruživanju BiH NATO savezu saznao da je bivši član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, radio protiv odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.
Erdogan je upitao Mladena Ivanića šta ćemo sa Republikom Srpskom koja se protivi NATO savezu, na šta je Ivanić odgovorio “To je moj problem”.

– Ako sam ponekad i mislio da Ivanić ima neku drugačiju ulogu, evo sad sam se uvjerio da je to akt izdaje Republike Srpske. Najbliži ljudi oko Erdogana su mi to rekli. Јa to ne bih ni pominjao da nije bitno za status Republike Srpske – poručio je Dodik.

Govoreći o sastanku u Berlinu, kome je prisustvovao predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, Dodik je ponovio da je problem u onima koji su ga pozvali, a ignorišu BiH.

– Kancelar Njemačke Angela Merkel je prije nekoliko godina rekla da je krah multietničkih društava, a u Berlinu je rečeno da je jedina šansa ovakvo društvo. To znači da za njih važi jedno, a za nas drugo. Naravno, Zvizdić je sa tim saglasan, pa je zato i pozvan, a ja nisam saglasan i zato nisam ni pozvan – rekao je Dodik.