Tim povodom srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je donošenje Ustava najznačajniji politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima.

– To su bila veoma teška vremena, a donošenje Ustava pokazalo je da se zna šta se radi i da u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo je svoj kontinuitet, od odluke o formiranju Republike Srpske, preko Ustava, pa do zakonske regulative koja je trebala da reguliše sve druge odnose – rekao je Dodik.

On je istakao da je donošenje Ustava bilo u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanog sukoba i da je to odražavalo političku volju srpskog naroda predstavljenu, kako kaže, preko političkih predstavnika iz različitih političkih partija koje su se okupile i taj Ustav usvojile u formi u kojoj je tada usvojen.

– To je bilo veoma značajno, to je ukazivalo na našu tendenciju, mi smo željeli nezavisnu državu Republiku Srpsku, a države nema bez Ustava. Danas, kada pogledam, mislim da bez toga demokratski kapital Republike bi bio strašno ugrožen i da donošenje Ustava niko ne može da ospori kao najdemokratskiji čin jedne zemlje – naveo je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime