screenshot

“Zadovoljan sam činjenicom da smo se okupili danas ovdje kako bi trasirali dalje puteve u našoj saradnji jer pripadamo jednom narodu”, rekao je Dodik u obraćanju na otvaranju Foruma dijaspore.

On je istakao da je od izuzetnog značaja što će se na forumu razgovarati o različitim oblicima saradnje i što će mu prisustvovati ljudi iz čitavog svijeta.

“Veoma je važno što za sve ovo postoji institucionalni okvir, što je osnovni uslov za dalje djelovanje”, rekao je Dodik.

On je ponovio da su u BiH vodi teška borba za očuvanje identiteta srpskog naroda i autonomije Republike Srpske.

“U BiH je sve u krizi osim Republike Srpske koja je na prostoru BiH jedina održiva”, rekao je Dodik.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Skupu prisustvuju i izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.