Foto: SRNA

– Kao predstavnik Republike Srpske mogu da potvrdim da dobra saradnja sa zemljama u regionu jača naše prijateljske veze. Slovenija je važna članica Evropske unije. Iskazali smo svoju nezadovoljstvo činjenicom da poruke koje se sada šalju prema zapadnom Balkanu – nisu dobre – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sastanka sa slovenačkim predsjednikom.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o migracijama i odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

– Stvar je stečena, migranti su došli i isporučeni nama. Zemlje Evropske unije moraju da vode odgovornu politiku. Zahvalan sam predsjedniku Pahoru na razumijevanju da ovo pitanje treba rješavati zajednički. Teška humanitarna kriza je u centru pažnje mnogih medija. Želim da kažem da nama novac ne treba, a ne trebaju nam ni migranti – poručio je srpski član Predsjedništva.

Što se tiče Trgovske gore, Dodik je napomenuo da je stav BiH i Republike Srpske jasan i isti.

– Pristojno bi bilo da to ne izaziva probleme trećima i to je nešto što ćemo nastaviti da problematizujemo na taj način – rekao je on.

Dodik je naveo da je potrebno da Hrvatska na pravi način razumije stavove same BiH, te da Slovenija i Hrvatska moraju da vode račune o BiH.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik borave u zvaničnoj posjeti Sloveniji, gdje im je u Ljubljani priređen svečani prijem.

Ceremonija svečanog dočeka upriličena je na Kongresnom trgu u Ljubljani gdje ih je dočekao predsjednik Pahor.