Milorad Dodik (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

– To je ozbiljan problem koji ne možemo gledati izolovano. Sve nas i te kako zanima šta se tamo dešava. Sve što je učinjeno poslije formiranja Crne Gore bilo je protiv Srba – istakao je Dodik.

On je dodao da postojanje države Crne Gore niko ne spori, ali postoji otpor prema činjenici da se tamo maltretiraju Srbi.

– Nemamo pravo da stojimo izvan toga. Ako Đukanović može da podrži Bošnjake u BiH, šta je logičnije nego da mi podržimo naš narod i stanemo uz njega – rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik je naveo da Đukanović najavljuje da će doći u Srebrenicu, a bio je premijer Crne Gore u to vrijeme /tokom rata/ i “ozbiljna logistika za sve to”.

Prema njegovim riječima, Đukanović sada pokušava da se “proda” Bošnjacima, jer je izabrao da progoni Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, a koalicije pravi sa Bošnjacima i Albancima, što je njegov izbor, a izbor naroda Crne Gore je kako će se dalje razvijati.

Dodik je ocijenio da je Đukanović pokazao nestrpljenje, jer je shvatio da njegov projekat stvaranja nacije ne ide dobro i ne razvija se, te da ne može Albance da konvertira u Crnogorce, ali pokušava da to uradi od Srba.

– Vjerovatno je procijenio da je posljednji momenat, ali nije računao da postoji jasna organizacija SPC. Crkve je gradio vjerujući narod. Samo u Crnoj Gori imate `izvrnuto` tretiranje imovine SPC – rekao je Dodik.

Dodik smatra da se to Đukanovićevo nestrpljenje ogleda u namjeri da se napravi cnorogorska crkva, kao i da tamo represiju zamotavaju u priču o demokratiji.

– Kakva demokratija, kada se polovina Crne Gore na ulicama suprotstavlja represiji režima, koji je bezočno napao srpski nacionalni identitet, a prije svega SPC kao osnovni vid tog identiteta – istakao je Dodik.

On je ponovio da nigdje u svijetu nije slučaj da se pravi crkva otimačinom od drugih zajednica, te podsjetio da tako nešto nije podržao ni vaseljenski patrijarh niti iko drugi.

– Naš patrijarh je dobro rekao, to se nije dešavalo ni za vrijeme Turaka, čak ni u komunizmu nisu otimane crkve – rekao je Dodik.