Opozicija najvjerovatnije neće ići na današnje konsultacije, jer smatra da je taj izvještaj usvojila Vlada i da samo ona ima dužnost da ispravi i promijeni dijelove izvještaja.

Povod za konsultacije je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za sutra, a na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti informacija o izvještaju Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je napisan 2004. godine.

Ističući da pokušava da izgradi političko jedinstvo, Dodik je naglasio da demantuje priče da u vezi s tim postoje neke skrivene namjere i da je u pitanju predizborna priča.

“Najbolje bi bilo da se nađemo svi za istim stolom i da pričamo o pristupu. Ne negiramo da su počinjeni zločini i nad Bošnjacima, ali isto tako smatramo da informacija nije cjelovita, jer ne uključuje zločine nad Srbima”, naglasio je Dodik.

Dodik je za “Glas Srpske” izjavio da iz te informacije, takođe, treba isključiti elemente za koje je vrijeme pokazalo da nisu tačni.

Predsjednik Srpske smatra da bi za Republiku bilo najbolje da se i predstavnici opozicionih stranaka odazovu pozivu na sastanak.

“Kada neko gradi nacionalni konsenzus, ni ne pomišlja da bi bilo ko mogao da ostane izvan toga. Ne vidim razlog da neko pobjegne od ovog pitanja. Na kraju krajeva, oni su bili na vlasti kada je ta informacija pisana. Ne da se sakrije bilo kakav zločin, već da se na osnovu dostupnih podataka sa terena utvrdi nova informacija, koja će moći da posluži kao relevantna za ocjenu tih događaja”, istakao je Dodik.