“Znam šta će Milorad Dodik raditi u Briselu. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu onome što se dešava u okviru BiH. Naravno i izraziti svoju oprijedeljenost u vezi sa evropskim putem BiH. Isto tako ostaje da se tamo razgovara o svim onim stvarima koje su prepreka dobijanju kandidatskog statusa i oživljavnju na neki način evropskog puta BiH”, navela je predsjednica Srpske.

Istakla je da je prevashodno važno da se uspostave institucije na nivou BiH.

“Neophodno je da se konstituiše vlast, da se formira adekvatna parlamentarna većina, kao i da se formira Savjet ministara kako bi ljudi mogli da preuzimaju obaveze u okviru mehanizma koordinacije. Sigurna sam da će to biti glavno pitanje, jer bez toga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je tehnički dio oko završetka odgovora na Upitnik Evropske komisije pri kraju.

“Treba još da se verifikuje kompletan materijal, a u suštini posao je odrađen i sa dodatnim pitanjima koja su postavljena. Ali sve to predstavlja određene pretpostavke da bi Evropska komisija mogla dati pozitivno mišljenje da se, naravno, krećemo dalje”, navela je Cvijanovićeva.

Dodala je da očekuje da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji.