Foto: SRNA

Dodik je rekao da donošenje zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji su podržali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, nanosi štetu finansijeru i izvođaču radova i krnji ugled BiH.

– Ovdje je potrebno naglasiti da se, ukoliko je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići saglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u poodmakloj fazi izgradnje – rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da se na ovaj način dovodi u pitanje sprovođenje i drugih projekata, kao i brojne aktivnosti u vezi sa drugim pitanjim poput granice kod Kostajnice, pa i izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, koji predstavlja projekat od strateškog, vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska vodi odgovornu i racionalnu politiku i nije spremna da, bez jasnog uporišta i ozbiljnog sagledavanja eventualnih posljedica rješenja na koje pristaje, ugrožava dobrosusjedske odnose, niti da donosi bilo kakve odluke na štetu svojih građana i institucija – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako se želi otvoreno i odgovorno raditi i sarađivati u BiH i sa susjednim državama u projektima od velikog ekonomskog, infrastrukturnog i bezbjednosnog sadržaja, onda se treba odmaknuti od uskih i jednostranih navodno nacionalnih interesa, kakvi su sadržani u zaključku koji su izglasala dva člana Predsjedništva BiH.

– Pritom je za njih glasao i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, nesumnjivo izabran glasovima bošnjačkih birača, koji su mu dali više glasova nego nominalno bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću – dodao je Dodik.

On je poručio da nema ni sreće niti napretka ni za koga u BiH kao tronacionalnoj zemlji, ako se pokušavaju nametati odluke političkih predstavnika jednog naroda drugim narodima i dodao da su to godinama su činili visoki predstavnici i OHR ispunjavajući želje bošnjačkih struktura za stvaranjem unitarne BiH.

Dodik je rekao da je takve protivpravne odluke potvrđivao Ustavni sud BiH tako što su sudije iz reda Bošnjaka i tri strane sudije preglasavale sudije iz reda Srba i Hrvata.

– Stvaranje takvog neustavnog i nakaradnog antidejtonskog sistema vodilo je BiH u sve veću nestabilnost i krizu i udaljavalo od prijeko potrebnog pomirenja i međunacionalnog povjerenja. Približavamo se tridesetoj godišnjici završetka rata u BiH, a živimo u stalnom trvenju i pokušajima majorizacije Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima – rekao je Dodik.

On je naveo da to da su neostvareni ratni ciljevi, odavno proklamovani Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića, potvrđuje i konstatacija bivšeg poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da su “svi narodi raspadom Јugoslavije dobili svoje države, osim Bošnjaka”.

– To znači da za Bošnjake dejtonska BiH nije prihvatljiva, već stalnim djelovanjem treba otimati nadležnosti Republici Srpskoj i neustavno prenositi na nivo BiH, istovremeno oduzimajući pravo na ravnopravnost Hrvatima u Federaciji BiH koja je prvobitno nastala kao muslimansko-hrvatska Federacija na paritetnom odlučivanju – rekao je Dodik.

On je dodao da je u svakoj višenacionalnoj državi najveću odgovornost za međunacionalne odnose ima najbrojniji narod, u ovom slučaju Bošnjaci.

– Nije razumno očekivati od Srba i Hrvata da prihvataju otimanje svojih prava potvrđenih međunarodnim Dejtonskim sporazumom i da se mire sa tim – naglasio je Dodik.

On je rekao da su u vrijeme ogromne i pravno neutemeljene moći visokih predstavnika Volfganga Petriča i Pedi Ešdauna, oni mijenjali ustave entiteta, izmišljali neustavni Sud i Tužilaštvo BiH, potpomognuti dijelom međunarodne zajednice osnivali brojna neustavna ministarstva i ustanove na nivou BiH, smjenjivali demokratski izabrane funkcionere, što je za posljedicu imalo produbljivanje podjela i onemogućavanje bilo kakvog napretka BiH.

– Sada to dolazi do izražaja jer je BiH zaglavljena bolesnim ambicijama bošnjačke strane da nametne svoju volju drugima, kao da se u međuvremenu nije ništa promijenilo u međunarodnim odnosima. Zato političko Sarajevo stalno proziva nemoćnog Incka da “radi svoj posao” – rekao je Dodik.

On je poručio da su prošla vremena nametanja bošnjačke istine o građanskom ratu u BiH, a da svi ostali moraju da ćute.

– Nema više ćutanja jer vrijeme prolazi zbog nečije blindirane pameti koja još živi u prošlom ratu, prizivajući nove sukobe. BiH može postojati i opstati kao dejtonska tvorevina ili je neće biti. Čini se da svakim danom uz djelovanje bošnjačkih predstavnika i političkog Sarajeva, BiH ide ka nepovratnom putu prestanka – naglasio je Dodik.

On je rekao da pritom rata neće biti, ali neće biti ni BiH, ako izborni pobjednici i legitimni predstavnici Srba i Hrvata ne budu u mogućnosti da sprovode demokratsku volju ta dva naroda.

– Predmet današnjeg zasjedanja Narodne skupštine je moje protivljenje donošenju zaključka od strane druga dva člana Predsjedništva BiH u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta. Treba imati u vidu da podrška izgradnji tog mosta dolazi i od EU čiji je član Hrvatska, a BiH ima Sporazum o pridruživanju. To ovom infrastrukturnom objektu daje značaj koji prevazilazi državne granice i kratkovide političke razmirice – naglasio je Dodik.

On je poručio da je nesumnjivo vitalni interes Republike Srpske poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog Aneksa četiri.

– Iako se zaključak ne odnosi na dio teritorije BiH koji se nalazi u Republici Srpskoj, ovo pitanje nije moguće parcijalno tretirati jer će se ono zasigurno odraziti i na sva druga pitanja odnosa sa susjednim zemljama, a koja će u velikoj mjeri biti vezana za ključne teme i strateške projekte od značaja za Republiku Srpsku – ocijenio je Dodik.

On je rekao da, imajući u vidu sve navedeno, jasno da bi stupanje na snagu zaključka bitno ugrozilo vitalne interese Republike Srpske.

– Zbog toga vas sve, uvažene narodne poslanike, pozivam da potvrdite dostavljenu Izjavu o proglašenju Zaključka o prihvatanju Zvaničnog stava BiHu vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac od strane Republike Hrvatske, štetnim po vitalni interes Republike Srpske, čime će biti spriječeno stupanje na snagu osporenog Zaključka Predsjedištva BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da treba uvažiti činjenicu izbora Srpske za vojnom neutralnošću, te da je za Srpsku neprihvatljivo formiranje migrantskih centara na njenoj teritoriji.

Dodik je rekao da sva otvorena pitanja BiH sa Hrvatskom, među kojima su i ona o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, granice, imovine preduzeća iz BiH na moru i slično, treba riješiti međusobnim dijalogom kako bi se došlo do konačnog sporazuma.

Dodik je ponovio da je bitno razvijati dobrosusjedske odnose.

– Ponoviću, svakim preglasavanjem u Predsjedništvu koje neću nikada ni o bilo kom pitanju dozvoliti, ruši se konsenzus. Bez konsenzusa nema BiH. BiH postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti – poručio je Dodik.