screenshot

– Ovo je decenijski, generacijski uspjeh, nešto što je čekala Srbija i srpski narod – rekao je Dodik u obraćanju prisutnima u Vladičinom Hanu na svečanom otvaranju južnog kraka.

On je istakao da je ovo veliki događaj za Srbiju, te zahvalio Vučiću što je inicirao da zajedno obilježavaju i velike radne pobjede.

Dodik je podsjetio da su zajedno otvorili dionicu auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj u dužini od 82 kilometra, a da je namjera da se nastavi dalje prema Bijeljini i Beogradu.

– Uspješni političari se mjere prema tome šta ostave iza sebe. Ovo integriše Srbiju, Sjevernu Makedoniju – istakao je Dodik.

On je dodao da ovo mijenja čitavu perspektivu naroda i države Srbije, te napomenuo kako bi današnja generacija bila sretnija da je to ranije urađeno.

– Drago mi je što je jedna važna firma iz Republike Srpske učestvovala u izgradinji ove najteže dionice – rekao je Dodik i zahvalio rukovodstvu Srbije što je imala povjerenje da im da posao.

Vučić, Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije prethodno su otvorenim autobusima obišli dionicu južnog kraka Koridora 10, dugu 26,3 kilometra.

Riječ je o dionici na kojoj su 33 mosta i dva tunela – Predejane i Manajle.

Јednu dionicu puta gradila je i firma iz Republike Srpske, “Integral inženjering”.

Takođe danas oni su obišli kosinu dva na dionicu južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, koja je izazvala mnogo problema građevincima.

Prva tačka obilaska ove dionice bila je kosina dva, koja je izazivala mnogo problema građevincima.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRЈ.

Glavni krak ovog koridora proteže se od Salzburga do Soluna. Koridor 10 koji prolazi kroz Srbiju od Horgoša na sjeveru do Preševa na jugu čine sjeverni, istočni i južni krak.

Najzahtjevnija dionica bila je južni krak, koji prolazi kroz Gredličku klisuru.

Otvaranjem ovog dijela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri časa.