– To govori da je svijet u neredu. Mi nećemo srediti svijet, možemo samo da izvlačimo zaključke i da se sagnemo ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu “slave” stečene na ranijoj strogoći – rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik je ocijenio da je nevjerovatno miješanje izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i ozbiljan diplomatski bezobrazluk.

– Nama i ne trebaju oni na koje on može da utiče i kaže im šta da rade. Razumijem moć Amerike, šta sve mogu i šta su sve radili. Ali ljudi ovdje moraju da se oslobode pritiska. Nemam ni jedan problem sa Amerikancima u svijetu, ali i oni moraju da razmisle zašto su već u decenijama u problemu sa Srbima ovdje – istakao je Dodik.

On je dodao da se Amerikanci drže izlobiranih politika i istrajavaju na politici koja je potpuno pogrešna za ove prostore.

Dodik je ukazao da američki predstavnik zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer predlaže da se u BiH ukine etnički predznak.

– Da prestanemo da budemo Srbi. Njima je prihvatljivo da se zovemo “nacionalna grupa”. Amerikanci će reći da hoće multietničku zemlju. Zanimljiva bi bila multietničnost bez Srba i Hrvata – rekao je Dodik.

On je naveo da mu uopšte nije razumski pojmljivo šta oni hoće, izuzev što mu se čini da je ovdje riječ o eksperimentu.

– Pozivaju se na priču o ekonomiji, a zatvorili su nam sve mogućnosti da izađemo na svjetsko ekonomsko tržište. U tome i leži njihova moć, ali i to se promijenilo – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Vašington, sem vojnog, bio politički i finansijski centar, a da to više nije dominantno.

– Zato su nervozni, pa vraćaju svoju ulogu na rigidan način favorizujući Bošnjake. Ameriku moramao uvažavati, ali ona se ne pokazuje kao objektivan posrednik. Često padnu u iskušenje da nameću diktate. Oni su i kreirali nestabilnost. Nisu dozvolili domaćim akterima da prave svoj kompromis. Nametali su neprimjenjiva rješenja – rekao je Dodik.