“Očigledno je da su neki pristali da budu upotrebljeni i zloupotrebljeni. Jednoga dana kada shvate u kakvoj su igri bili, onda će im biti žao i krivo. Svako ima pravo da bira”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima upitan da prokomentariše navode u medijima da su SAD izdvojile 19,5 miliona KM za kampanju Trivićeve protiv njega.

Dodik, koji je i kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, rekao je da je gledao juče na medijima da je te navode potvrdio i geopolitičar iz Beograda Dejan Lučić.

“Očigledno da je intervencionizam stranaca prisutan, to mi vidimo i osjećamo. Ovdje su u izborni proces uključeni Amerikanci i Britanci koji rade zajedno sa svojim pulenima protiv, kako kažu, nacionalnih opcija koje su podložne ruskom uticaju”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da nije tajna da su oni ranijih godina izdvajali ozbiljan novac i da je Britanija najavila sredstva u iznosu od 18 miliona funti ili oko 60 miliona KM za borbu protiv “takozvanog ruskog uticaja”, a ljude iz vlasti Republike Srpske je nazvali “proruskim strukturama”.

“To nema nikakve veze sa tim. Mi sarađujemo sa Rusijom, kao što možemo da sarađujemo sa bilo kim. Ko god nas uvažava za partnera i želi sa nama da radi na projektimam ko god uvažava realnost i Ustav BiH sa nama mogu biti partneri”, poručio je Dodik.

On je rekao da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da joj kažu da uvodi sankcije Rusiji samo za to što oni imaju sa njima problem, dodajući da je vjerovatno to izazvalo pažnju raznih obavještajnih službi koje sada podmeću.

“Neimenovani izvor Stejt departmenta saopštio je neki dan kako Rusi finansiraju kampanju Milorada Dodika i to je apsolutno notorna laž, jer se nikada ništa nije desilo. Mi imamo saradnju sa Rusijom i sutra putujem u tu zemlju”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska vršila emisiju obaveznica preko Bečke berze i da je tačno da su neke ruske firme učestvovale u tome, što je bio sasvim legalan posao.

Dodik je rekao da je Republika Srpska zajednička teritorija srpskog naroda i da će tako biti i u buduće.

Lider SNSD-a očekuje da se izbori završe mirno i da se obezbijedi dobra atmosfera.