Dodik je na ovaj način reagovao na prijedloge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, iznesene pred grupom evro-parlamentaraca, prema kojima bi BiH bila uređena kao država bez entiteta i kantona. Da su ovi Izetbegovićevi prijedlozi i nerealni i opasni, stav je većine političkih subjekata iz Srpske.

Dodaje da je izvjesnija samostalnost Republike Srpske od organizovanja konferencije “Dejton dva” na kojoj bi BiH bila preoblikovana u funkcionalnu državu multietničkih regija, kako je Izetbegović video-konferencijom predložio članovima Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu.

Dodik ovaj Izetbegovićev prijedlog smatra potezom u službi unutarstranačkog pozicioniranja, ali ističe da će Srpska osujetiti svaki nagovještaj ovog procesa.

– Taj njihov prijedlog je potpuno antidejtonski jer podrazumijeva ukidanje entiteta i kantona mnogo toga još što je potvrđeno u Dejtonu. Nema toga, nema te sile, osim ako nas NATO ovde bombarduje i pobije naravno, nema toga da će Srbi pristati da nestane Republike Srpske i to mora da zna Bakir Izetbegović – kategoričan je Dodik.

Dodik kaže da Izetbegoviću smeta što u izvornom dejtonskom Ustavu i dalje piše da su pravosuđe, ekonomija, odbrana, obavještajne službe nadležnost entiteta i što te odredbe, uprkos ogromnim pritiscima, nisu promijenjene u najvišem pravnom aktu. Ocjenjuje da SDA i njeni mentori nastoje u Ustav unijeti i odredbe kojima bi od odgovornosti oslobodile i visoke predstavnike, iako su priznali da su kršili Dejtonski sporazum.

– Vestendorp je na dan kad je PIK dao bonsku podršku, dakle ne ovlašćenja nego podršku Visokom predstavniku rekao da to nije u skaladu sa Dejtonskim sporazumom. Dakle, Visoki prestavnik koji treba da tumači Dejtonski sporazum je dao izjavu da je to protivno Dejtonu. Imate tu njegovu izjavu! – poručio je Dodik.

Da su BiH nefunkcionalnom pravnim nasiljem učinili visoki predstavnici, kaže i predsjednica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać.

Izetbegovićevo prizivanje uplitanja međunarodnih moćnika naziva paradoksalnim.

– To je potpuno kontradiktoran stav. Svaka zemlja koja teži stabilnosti, pogotovo u vremenu krize, mora da poštuje temeljni dokument – Ustav. A ko god se zalaže za suverenitet ne može prizivati međunafrodnu intervenciju. Ovde imamo i jedno i drugo – smatra Novaković Bursać.

O Srpskoj će odlučivati isključivo srpski narod, a Izetbegovićeve nadležnosti ne sežu izvan Federacije BiH i kantona u kojima SDA ima efektivnu vlast, stav je Ujedinjene Srpske.

– Јako je tužno što moramo da zaključimo da će ljudima poput Izetbegovića cijeli život i političk vakat provesti u nastojanju da jednom narodu nešto otmu, oduzmu, oštete ili nanese pakost. U ovom slučaju srpskom narodu koji je vlasnik Republike Srpske – naveo je Nenad Stavandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

To što je Izetbegović evroparlamentarcima rekao da bi povratak na izvorni Dejton bio retrogradan, i da treba umanjiti ustavne mehanizme etničke zaštite, Bosnu i Hercegovinu uvodi u raspad, smatra predsjednik NPS-a Darko Banjac.

– Ukidanjem tih mehanizama slobodno možemo reći da se ukida državna zajednica BiH i da onda entiteti nemaju nikakve, apsolutno nikakve obaveze da poštuju potpisano u Dejtonu – smatra Banjac.

Da su Izetbegovićevi prijedlozi promjene Ustava nerealni i da izjavama o uvođenju principa “Јedan čovjek-jedan glas” samo stvara zabludu kod svog naroda, ocijenio je zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE