Foto: RTRS

“To znači da će se Republika Srpska povući iz Sporazuma o Oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva, kao i rad Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su Republici Srpskoj otete 83 nadležnosti i prenesene na nivo BiH.

“Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti Vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH eliminiše i zabrani”, rekao je Dodik za Tanjug, podsjetivši da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti, funkcije i ovlašćenja koja nisu Ustavom izričito data BiH.

On je rekao da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će Republika Srpska nastaviti da poštuje.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je spreman i na drugi scenario – da vlast bude formirana i da će u tom slučaju pokušati neku vrstu reforme.

“Ja sam spreman da poštujem ovaj sporazum, da uđemo u Savjet ministara, da radimo na evropskim integracijama, da sarađujemo sa NATO na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno… Ako traže 50 ljudi za Avganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće da zarade pet hiljada dolara mjesečno, pa da idu… Ali, izvinite, više neće moći da dolaze u škole, da pričaju kako NATO nema alterntivu”, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da Godišnji nacionalni plan reformi /ANP/, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

“Puta u NATO nema. Mi smo u tom pogledu vezani za Srbiju. Ako Srbija za stotinu godina uđe u NATO i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno”, poručio je Dodik odgovarajući na tvrdnje da je potpisivanjem Sporazuma o principima za formiranje Savjeta ministara sa predsjednicima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.

On je ponovio da u se u Principima za formiranje vlasti ne pominje ANP i da on neće biti poslat u Brisel.

“BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali prije svega sa EU, dok se nigdje ne pominje NATO.

Govoreći o članu 3 Sporazuma, koji se tiče NATO, Dodik je ponovio da se u njemu nijednom riječi ne pominje akcioni plan, već se navodi da će se poštovati Ustav i zakon, ali uključujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH, što se do sad ni u jednom aktu nije pominjalo.

“To znači da će se poštovati i Narodna skupština Republike Srpske i njena Rezolucija o vojnoj neutralnosti, koja je veoma jasna, kao i da se neće prejudicirati buduće odluke u vezi sa članstvom u NATO”, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da druga dva potpisnika sporazuma, Izetbegović i Čović, znaju da on neće dozvoliti da prođe ANP i da im je to rekao direktno u razgovorima.

Upitan da prokomentariše najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da će sjednicu Predsjedništva sazvati tek kada bude prihvaćen ANP koji bi potom bio upućen u sjedište NATO u Briselu, Dodik kaže da su opstrukcije moguće i da sporazum nije obavezujući za nekoga ko nije potpisnik.

“Vidjećemo, opstrukcije su moguće. Nije ovo sporazum obavezujući za nekoga ko nije potpisnik, ovde su potpisnice tri političke partije /SNSD, SDA i HDZ BiH/ koje su izborni pobjednici kod svojih naroda”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da nije siguran da će, uprkos sporazumu, Savjet ministara biti formiran u zadatom roku od 30 dana.

“Nisam siguran, ali mi je na neki način i svejedno. Smatram da je bilo neophodno doći do ovog sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati hoće formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne insistiraju zato što nema konsenzusa. NATO je izmišljena priča od Bošnjaka”, naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Danijela Servera, koji je rekao da se Dodik ne protivi toliko putu ka NATO, koliko želi da udovolji svojim moskovskim finansijerima, srpski član Predsjedništva je odgovorio da je Server “jedan obični se..nja koji dobija pare od muslimana”.

Dodik je naglasio da sa Rusijom ima iste odnose kao sa SAD, ali da nije Rusija ta koja se miješa u odnose i dešavanja u BiH, nego Zapad.