Ovo je Glasu Srpske potvrdio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Razgovori će biti obavljeni u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Perović ističe da Srpska godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vremena, a sada su i intenzivirani.

– Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih ljudi ruskog “Gasproma”, sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Duže vremena radimo sa partnertima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta još je rano da govorimo, pa i o tome gdje će krak ući u Srpsku – naveo je Perović.

On je dodao da se mora vidjeti koja je optimalnija i jeftinija varijanta, koliko će ko uzimati gasa, koja će biti trasa.

– Nije to jednostavan posao. Uskoro bi trebalo da počne izrada biznis plana koji treba da odgovori na ta i slična pitanja o ovom važnom gasnom projektu. Naši planovi nisu nerealni – rekao je Perović.

Za Srpsku, naglasio je on, moguće priključenje na gasovod ima veliki značaj, prije svega sa aspekta energetske bezbjednosti jer je riječ o energentu koji je jeftiniji i koji manje zagađuje.

Perović je podsjetio i da je kompletan plan gasifikacije u Republici Srpskoj napravljen kada je biio aktuelan projekat “Јužni tok”.

On je dodao da će razgovori Dodik sa rukovodstvom “Gasproma” biti obavljeni u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Dodik je ranije saopštio da očekuje razgovore sa ruskim partnerima o gradnji gasovoda u Srpskoj koji će biti dio “Turskog toka”, uz naglasak da bi gradnja mogla početi ovog ljeta.

Riječ je o velikom energetskom projektu čija je gradnja počela u Srbiji prošle sedmice, a prema pisanju beogradskih medija, oko milijardu kubika gasa trebalo bi da bude transportovano u Srpsku.