U proteklih 215 godina koliko je stvarana, moderna srpska država prolazila je razna iskušenja, a i danas su pred Srbijom veliki izazovi zato nam je potrebna Karađorđeva hrabrost i odlučnost , a možda još i više mudrost Miloša Obrenovića, poeučio je Vučić.

– Svojim radom neizmjerno su doprinijeli da Srbija ostane privržena njenim vrijednostima, da bude bolja, uspješnija, srećnija i modernija – rekao je Vučić.

Sretenje je praznik Srba ma gdje živjeli. Veoma je važno da se obilježava , dan kada je podignut prvi srpski ustanak i donesent prvi najmoderniji ustav toga vremena u Evropi čime su Srbi pokazali da imaju da grade državu na najsavremeniji demokratski način, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

foto: BETA

– Ovo je praznik slobode, on je sinonim za slobodu i zato su srbi toliko snažno bili vezani za svaku vrstu akcije što je urađeno u istoriji vezano za slobodu. Sloboda je sinonim našeg postojanja. Srbi ne mogu da žive bez slobode i zato je naša istorija uvijek istorija borbe za slobodu – poručio je Dodik.

Za naročite zasluge u razvijanju i unapređenju saradnje i prijateljstva Srbije i Bugarske odlikovan je i bugarski predsjednik Bojko Borisov.

– Vjerujem da Srbija ide pravim putem i najvažnije je da među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo – istaako je Borisov.

Za izuzetne zasluge u posvećenosti i odbrani istine o stradanju jevrejskog, srpskog i drugih naroda tokom Drugog svjetskog rata odlikovan je izraelski istoričar Gideon Grajf.

– Veoma sam ponosan što radim na otkrivanju istorijske istine. Јa sam istoričar i za mene je istina veoma važna. To je nauka kojoj doprinosim svojim radom na istraživanju i prezentovanju te istine – kaže Grajf.

Odlikovano je 62 zaslužnih građana i institucija, između ostalih muzičar Predrag Žirvković Tozovac i posthumno akademik Vladeta Јerotić.