Foto: Pixabay/ magenbrot

Divlji vepar je, kako se navodi, ušao u garažu na Obilićevom vencu, radnici „Parking servisa“ su pokušali da ga isteraju, a vepar je bežeći preskočio ogradu i poginuo.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak divlje svinje na Kalemegdanu koja je pokušala da se popne uz bedem tvrđave.

Inače divlje svinje su usled povećanog vodostaja na Dunavu, preplivale i prešle na obale Novog Beograda i Zemuna, pa su ih poslednjih dana građani vidjali na tim lokacijama.

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozorila je ranije javnost na potencijalnu opasnost od divljih svinja koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

„Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene, pri čemu su određene ženke visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika“, upozorila je Uprava za šume.

Uprava je navela da su na terenu uvedena dežurstva u organizaciji Lovačkog udruženja „Zemun“, policije i „Veterine Beograd“, koji preduzimaju mere hvatanja, uspavljivanja i zbrinjavanja u prihvatilištu kojim gazduje LU „Zemun“, kao i stalnog praćenja njihovog kretanja, uz preduzimanje svih neophodnih mera.

„Radi lične bezbednosti ljudi, kao i izbegavanja nepotrebnog uznemiravanja koje može izazvati nekontrolisane reakcije i nepredvidivo kretanje divljih svinja, neophodno je da se izbegavaju izlasci u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna, a naročito u večernjim i noćnim satima, sve dok traje ova neposredna opasnost“, upozorila je Uprava za šume.

Slična situacija je bila i 2014. godine kada su divlje svinje sklonjene i vraćene u prirodno okruženje.

Mediji su i juče objavljivali snimke svinja koje su u noći između srede i četvrtka pretrčavale ulice u Novom Beogradu, a kojih je bilo mnogo na društvenim mrežama.