Avdović je objavio status koji počinje riječima: “Solomonsko rješenje – ali Rusi dobili sve što žele”.

Prenosimo njegov status:

 – Pregovori iza zatvorenih vrata Savjeta bezbjednosti UN-a su završeni. Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtijevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta.

Dobitnici i gubitnici – može li se bez Šmita.

Tako, ćemo imati novi tekst rezolucije, koji je zapravo usaglašavan već dugo, a ne samo posljednjih dana – da se OHR i visoki predstavnik nigdje ne spomenu u rezoluciji o EUFOR-u. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to iako je izgledalo da su se potrudili i da je njihova crvena linija bila – upravo zahtjev za obraćanjem Šmita. Odlučili su se za solomonsko rješenje i izgleda da su svi sada mirni, ako već svi nisu zadovoljni, jer EUFOR ide dalje.

Rusima i dalje odgovara oko 700 vojnika u sastavu EUFOR-a, što je bolje nego slanje robustnijih NATO snaga. Zapad je na koncu “zadovoljan”, jer vjerovatno – EU i SAD nisu u ovom trenutku bili spremni poslati više (hiljada) novih vojnika NATO-a u Bosnu i Hercegovinu, ako bi misija EUFOR-a bila okončana.

A zadovoljno je izgleda i većina od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN-a, jer su bar u pisanoj formi dobili (žestoki – super realistični) Šmitov izvještaj, o kojem sutra (3. novembra 2021.) imaju pravo debatirati. To što ovog visokog predstavnika neće biti ni u Njujorku, niti na video linku iz Sarajeva – izgleda, već sada, nikog posebno ne uzbuđuje.

Nije on Pedi Ešdaun – Kad Miljacka ovlasti odnese.