“Jedna stvar je samo kojoj se Incko i veliki dio međunarodne zajednice ne protivi a to je da mi treba uporno da klimamo glavom na sve što oni govore i rade i da slijepo prihvatamo to što traži političko Sarajevo. Kad bismo to radili, njima bi sve biloo u redu, a sve drugo nije”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne čudi ni to što se protive rezervnom sastavu policije, jer se protive svemu što dolazi iz Republike Srpske.

“Neću reći da je to frustrirajući, ali su nas doveli do toga da se nešto što bi trebalo da bude partnerstvo i saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima, međunarodnim organizacijama, institucijama, sa političkim Sarajevom pretvorilo u skroz drugačiju situaciju”, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da je i to jedan od razloga koji BiH drži u konzerviranom, udaljenom i lošem stanju.

Ona je navela da nijedan zakon u Srpskoj nije donesen napamet, ni onaj koji tretira pitanje rezervnog sastava policije, ili podsticaja, ili bilo koji planski dokument koji tretira rasterećenje privrede, kako će se i šta će se graditi u Republici Srpskoj.

“Za svaki dokument i za svaku odluku postoji razlog zašto nešto radimo i ništa nije napamet. Mi smo navikli na to da će veliki dio međunarodne zajednice biti protiv šta god da uradimo u Republici Srpskoj”, konstatovala je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da migrante treba rasporediti na teritoriji Republike Srpske neozbiljna, dodavši da je njegovo vrijeme iscurilo.

Cvijanovićeva je upitala zašto Incko i mnogi iz međunarodne zajednice ne nasele migrante u svojim zemljama, kad već to preporučuju Srpskoj.

“Oni su odlučili da sve ograde zidovima i žicom a nama savjetuju da držimo migrante u Republici Srpskoj. Mi nemamo prostora za smještaj migranata, niti mogućnosti da ih zbrinemo i naš stav u vezi s tim je veoma jasan”, poručila je predsjednik Srpske.

Ona je ponovila da Srpska ne može da zbrine migrante na svojoj teritoriji iz bezbjednosnih razloga.

“Problem je bezbjednosni. Uz njihovo prisustvo dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena bezbjednost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan i neće biti promijenjen”, ponovila je Cvijanovićeva.