Kineski predsjednik je takođe istakao da Kina i Rusija treba da štite interese regionalne bezbjednosti, kao i interese zemalja i tržišta u razvoju.

Kako je dodao Moskva i Peking treba da jačanju koordinaciju u okviru međunarodnih organizacija, prenijela je Centralna kineska televizija.

– Strane treba da jačaju koordinaciju u okviru ŠOS-a, Konferencije o saradnji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (SVMDA), BRIKS-a i drugim međunarodnih organizacija i mehanizama, da jačaju solidarnost i međusobno povjerenje između svih strana, da proširuju praktičnu saradnju – rekao je Đinping,

Kako se navodi u saopštenju Centralne kineske televizije, Đinping visoko cijeni privrženost Rusije principu “jedne Kine”.

– Kina se odlučno protivi separatističkim snagama koje se zalažu za “nezavisnost Tajvana” i spoljnom miješanju. Nijedna zemlja nema pravo da djeluje kao sudija po pitanju Tajvana – rekao je kineski predsjednik.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Samarkand u Uzbekistanu na samit ŠOS-a, a na marginama tog događaja šef ruske države će održati niz bilateralnih sastanaka. Samit se održava 15. i 16. septembra.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE