Foto: Savez za Srbiju

Đilas je objavio fotografiju pisma koje je poslato 9. jula na adresu ambasadora Francuske u Srbiji Frederika Mondolinija, u kojem su navedeni zahtevi da se sastane sa francuskim predsednikom.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da se tokom posete Beogradu neće sastati sa predstavnicima srpske opozije, jer je inicijativa prekasno stigla, ali da postoji stalni dijalog sa Ambasadom Francuske u Srbiji.


 

“Političke snage pa i opozicija imaju stalni dijalog sa ambasadom. Svi su bili prisutni na proslavi (Dana pada Bastilje). Jutros (15. jul) je stiglo pismo, ja nisam mogao da prihvatim, program je bio gotov”, odgovorio je Makron na pitanje novinara zašto nije bilo sastanka sa opozicijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija Makron je dodao da se “uvek sreće sa svima, ali je trebalo poslati pismo ranije”.

SzS: Verujemo da je reč o nenamernom nesporazumu

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je da veruje da to što predsednik Francuske Emauel Makron nije dobio molbu za sastanak sa predstavnicima opozicije jeste posledica nenamernog diplomatskog nesporazuma.

“Savez za Srbiju ističe važnost odnosa sa Francuskom. Odnosi naše dve zemlje važniji su i trajniji od bilo koje vlasti. Uvereni smo da naša pisana molba za sastanak sa francuskim predsednikom koja je predata 9. jula, iz tehničkih razloga nije se našla u posedu Emanuela Makrona”, navodi se u saopštenju te stranke.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom susreta sa Makronom “još jednom zloupotrebio položaj šefa države za svoje stranačke interese, poslovne kombinacije i ličnu promociju”.