Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

„Zahvalan sam da ste prepoznali odlučnost SSP da bude deo Evrope, kao i da uradimo sve što je u našoj moći da ujedinimo narode na Zapadnom Balkanu, opterećene ratnom prošlošću, koju na žalost još živimo. Ohrabrujuće je da su socijaldemokrate na vlasti u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, a naročito bih voleo da istaknem važnost pobede gospodina Milanovića u Hrvatskoj za ceo region“, rekao je Đilas.

On se zahvalio EU na pomoći koju su poslali Srbiji u ovim teškim vremena za sve, iako je, kako kaže, režim u Srbiji uradio sve da istakne da nas je Evropa zaboravila i da je jedina prava pomoć došla iz Kine.

„Avion sa medicinskom opremom iz Kine je lično dočekan od strane Vučića. Tom prilikom poljubio je kinesku zastavu i izjavio ’da evropska solidranost više ne postoji, to je samo bajka na papiru’. Mi koji se poslednjih 30 godina borimo da Srbija dobije članstvo u EU znamo da ovo nije nikako tačno. Takođe znamo da EU za nas jeste i mora ostati najvažniji partner“, dodao je.

Đilas se zahvalio delu članova Evropskog parlamenta na pismu koje su poslali EK, obaveštavajući o situaciji u Srbiji, kao i o tome da će opozicija bojkotovati izbore jer trenutno nema uslova da se oni održe.

„Poslednjih osam godina stanovnici Srbije žive u diktaturi. Zbog toga je opozicija odlučila da bojkotuje predstojeće izbore. Pročitao sam izjavu gospodina Borela da bojkot nije rešenje. Naravno da nije. Rešenje je da se omogući svim građanima da pokažu svoju slobodnu volju“, istakao je lider SSP.

Održavanje slobodnih izbora je nemoguće u uslovima koji vladaju u Srbiji

On je istakao da pošto ne postoji mogućnost izražavanja mišljenja i slobodne volje, to znači da nema ni izbora.

„Ne postoje izbori u zemlji u kojoj su, prema izveštavanju nezavisnih medija, visoko pozicionirani državni zvaničnici povezani sa narko kartelom, u kojoj se tokom vanustavnog vanrednog stanja zakazuju izbori za drugu polovinu juna, u kojoj smo bili zarobljeni u kućama duže od 80 sati, a penzioneri zarobljeni 35 dana bez prava da napuste svoje domove. U zemlji u kojoj predsednik i drugi državni zvaničnici optužuju opoziciju, kao i mene lično, da želimo smrt više od 300.000 penzionera, ali i optužbe da smo krivi za smrt 40 ljudi. Ne postoje izbori u zemlji u kojoj se na pobunu građana udaranjem u šerpe u 20.05 odgovori organizovanjem huligana da puštaju sa krovova koncertnim razglasom pogrdne pesme u vreme policijskog časa i to na 30 metara od mesta stanovanja moje dece od 7 i 9 godina, tako da ih traumiraju i plaše“, objasnio je Đilas.

O situaciji sa medijima u Srbiji, Đilas je rekao da je održavanje izbora nemoguće u zemlji u kojoj opozicija dobije 20 sekundi na pet TV stanica sa nacionalnom frekvencijom u periodu od 15 dana, dok samo Aleksandar Vučić dobije 13.919.

„Sve to piše u godišnjem izveštaju o Srbiji. Ukoliko želite, možete da pomognete da se vrati sloboda u našoj zemlji na isti način koji ste to učinili u Severnoj Makedoniji. Ako ne, onda ćemo morati sami. Ali makar, molim vas, prestanite da pružate podršku diktatoru. Kada uspemo da dobijemo slobodu nazad, ostavićemo prošlost iza nas i gledaćemo samo napred“, rekao je u obraćanju učesnicima samita.

Đilas je rekao da ne postoji svetla budućnost bez pomirenja srpskog naroda sa narodima Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Gospodin Rama i Kurti ne dele istu verziju rešavanja kosovskog problema kao ja, ali sam siguran da u budućnosti možemo naći rešenja za sve probleme koje albanski i srpski narod imaju danas. Danas, Univerzitete u Prištini, Beogradu, ali i Sarajevu, Banjaluci i Zagrebu pohađaju momci i devojke koji se nisu još ni rodlili kad je rat na ovim prostorima završen. Hajde da uradimo sve sto možemo da im pomognemo, da pomognemo budućim generacijama da porastu i ne veruju u mržnju kojoj smo mi izloženi. Većina nas je protiv ratova i naše ruke nemaju nijednu kap krvi albanske, srpske, hrvatske ili bosanske. Sad je trenutak da svi narodi shvate da je Drugi svetski rat bio pre više od 75 godina, a ratovi u regionu su završeni pre 25 godina“, objasnio je.

Neoliberalizam je opasan po život, sada je šansa za uzdizanje socijaldemokratije

Đilas je još jednom pozvao sve da zajedničkim snagama krenu napred i da pokažu da Evropska unija računa na Srbiju.

„Hajde da se borimo da obezbedimo ne bolji nego dobar život za našu decu, što će posle pandemije biti još veći izazov. Krizu kojom smo suočeni je jasno pokazala potrebu za solidarnošću, koja je proteklih decenija nestala. Vrednosti u koje ja verujem, kao i većina ljudi koja nas podržava, usko su vezane za brigu o svakom živom biću. Sada više nego ikada, jasno je da je neoliberalna ideologija ne samo pogrešna, već i opasna po život. Sada je velika šansa za nas koji verujemo u socijaldemokratsku ideologiju, da je predstavimo građanima i dobijemo njihovu podršku da idemo napred u izgradnji i poštovanju svih vrednosti na kojima EU počiva. Molim vas pokažite svaki dan da EU nije zaboravila na Zapadni Balkan i da je mesto za naše ljude u evropskoj porodici naroda“, zaključio je Dragan Đilas.