izvor: N1

Dragan Đilas je govorio i o odluci Udruženja “1 od 5 miliona” da izađe na predstojeće izbore.

“Svako ko izlazi na izbore i potpisao je Sporazum s narodom ne može da izađe a da ne prevari ljude. Svi koji idu na izbore to rade zbog sebe. Neko da bi ostao poslanik, neko da bi postao. Ta puna usta priče da rade zbog Srbije ne stoje. Ne želim previše da pričam o ljudima koji su to odlučili, oni to treba da objasne građanima. Uradili su “1 od 5 miliona” i dobrih stvari, bilo je i pogrešnih, ovaj sada potez je suprotno svemu što smo se dogovorali”.

Đilas kaže da ga je takva odluka iznenadila i da je imao bolje mišljenje o njima.

“Mene to pogađa kao čoveka. Opozicija je takva kakva je, pravimo greške, borimo se koliko možemo. Ta i takva opozicija je principijelna i više drži do reči nego neki mladi ljudi. Jeste uspeh što političari kad nešto potpišu stanu iza toga. Poražavajuće je da sa 20 godina preko toga pređete”.

Kaže i da ne želi da odgovara na pitanja da li stoji iza odluke “1 od 5 miliona”, jer je od prvog dana za bojkot.

“Naravno da smo pomagali udruženju, plaćali kamion, logistiku, redare, nismo se mešali ko će da govori, davali smo im ozbiljnu autonomiju”.

Poručuje da sebe smatra “jednim od pet miliona” i da kod građana postoji želja da se sa protestom nastavi.

“Imamo opozicioni skup u subotu, govoriće neki predstavnici stranaka. Onda ćemo ići u šetnju. Vidim da postoji dosta želje da se nastavi, nastaviće se ne kao protest SZS, već kao protest iza koga će stati cela opozicija. Nećemo nikoga sprečavati ako želi da šeta. Mi se borimo za fer izbore, nećemo razbijene glave. Hoćemo da jedan režim prihvati da možemo da imamo izbore, da ne može niko da preti. Da ne može niko da ostane bez posla jer neće da botuje za SNS, da ljudi prestanu da šapuću”.

Dragan Đilas, gradonačlenik Šapca Nebojša Zelenović i funkcioner Pokreta slobodnih građana Natan Albaharirazgovarali u Briselu s potpredsednicom EP Klarom Dobrev i s evroposlanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom – članovima delegacije EP u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

“U Brisel smo išli da kažemo da je opozicija jedinstvena i da neće na izbore. Da li će neke male stranke da imaju malo slave to je nebitno. Sve relevantne političke organizacije koje bi mogle da ispune cenzus neće učestvovati. To je velika stvar, što mi Vučića pobeđujemo u svakoj utakmici u kojoj se nešto pitamo. Sve je pokušao, ubeđivao strance kako će stranke da izađu na izbore i sve je propalo. To je velika stvar”.

U Briselu je preneta poruka da se opozicija ujedinila i da je jedinstven au bojkotu, rekao je Đilas.”Ne mislim o daje bojkot fenomenalno rešenje, ali je u ovom trenutku jedino moiguće. Nastavićemo borbu za slobodne izbore. Imali smo sastanke s mnogo ljudi, sa poslaničkim grupama, mi smo im rekli šta se ovde dešava. Razgovarali smo sa potpredsednicom EP, ona je iz Mađarske i ima puno iskustva u borbi s Orbanom, razgovarali s hrvatskom poslanicom koja je omogućila da deca u celoj EU jedu istu Nutelu. Mi treba našoj deci da obezbedimo to. Rekli smo im da pada podrška integracijama, jer vlast vodi u drugu stranu. Vučić ima podršku dobrog dela Evrope jer je spreman da potpiše da Kosovo ide u UN”.