Foto: SRNA

Ambasador Kine u BiH Đi Ping naglasio je da je neophodno zaustaviti nasilje u Hong Kongu i da je “Jedna zemlja, dva sistema” najbolji sistem za održavanje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti Hong Konga.

Đi Ping je u intervjuu Srni rekao da su dešavanja u Hong Kongu, gdje traju protesti skoro tri mjeseca, prvobitno organizovani zbog prijedloga zakona o izručenju Kini koji su vlasti Hong Konga suspendovale, proistekla iz slučaja kada je prošle godine stanovnik Hong Konga osumnjičen da je, nakon što je ubio svoju trudnu djevojku na Tajvanu, pobjegao u Hong Kong.

“Međutim, prema principu teritorijalne nadležnosti u Hong Kongu, hongkonška policija ga ne može teretiti za ubistvo. Istovremeno, zbog `rupa` u važećem Propisu o izbjeglim prestupnicima u Hong Kongu, kao i nedostatka odgovarajućeg sporazuma o pravosudnoj saradnji Hong Konga i Tajvana, hongkonška policija ne može izručiti kriminalca Tajvanu na suđenje. Počinilac ovog gnusnog zločina na Tajvanu izbjegava kaznu zbog `rupa` u zakonu”, pojasnio je ambasador Kine u BiH.

Kako bi se otklonila “rupa” u Propisu o izbjeglim prestupnicima i uspostavili međuregionalni odnosi pravosudne pomoći u Kini, kao i da bi se spriječilo pretvaranje Hong Konga, svjetski poznate slobodne trgovačke luke, u “utočište bjegunaca”, rekao je Đi Ping, Vlada Specijalne Administrativne Regije Hong Kong izdala je 4.500 anketnih upitnika, u okviru kojih je 3.000 ispitanika izrazilo podršku, a 800.000 stanovnika Hong Konga takođe je zajedničkim potpisima podržalo amandman na naveden propis.

“U tom kontekstu je postupak izmjene Propisa o izbjeglim prestupnicima službeno pokrenut 13. februara. Međutim, taj opravdani postupak izmjene Propisa, pod manipulacijom različitih snaga, prouzrokovao je seriju ekstremnog nasilja”, naveo je kineski diplomata.

On je dodao da je prošlog mjeseca, s ciljem šireg osluškivanja stavova iz raznih sfera društva, Vlada Specijalne Administrativne Regije Hong Kong odlučila da prekine dalje djelovanje u vezi sa amandmanom, ali demonstracije nisu prestale.

SKRIVENA NAMJERA – OSPORITI KINESKI SUVERENITET NAD HONG KONGOM

“Slogan je promijenjen iz `Protiv izmjene` u `Povratak Hong Konga`. Demonstranti su upali u Zakonodavno vijeće i razbili objekte parlamenta, napali policiju oružjem poput Molotovljevih koktela i spalili policijsku stanicu, ilegalno se okupili na aerodromu u Hong Kongu, uzrokujući da se aerodrom potpuno zatvori. Takođe, pretukli su i zadržali novinare”, istakao je Đi Ping.

Ambasador Kine u BiH je naglasio da su oni, u ime iskrivljeno shvaćene demokratije, u stvari počinili nezakonita i nasilnička djela koja imaju ozbiljan uticaj na vladavinu zakona, društveni poredak, ekonomiju i građanski život i međunarodnu reputaciju Hong Konga.

On je u intervjuu Srni rekao da je tako njihova skrivena istinska namjera objelodanjena, a to je – da poremete Hong Kong i ospore kineski suverenitet nad njim.

“Protekla dva mjeseca, oni su pravili opsade u policijskim stanicama, tukli policajce, demolirali saobraćajne objekte, napadali vladine zgrade i opkolili aerodrom. Tokom racije, policija je zaplijenila zabranjene predmete kao što su noževi, jaki eksplozivi i Molotovljevi kokteli”, pojasnio je Đi Ping.

Na pitanje kako komentariše miješanje drugih zemalja u unutrašnja pitanja Kine u vezi sa protestima u Hong Kongu i da li je Kina odlučna da štiti suverenitet i bezbjednost zemlje i napredak i stabilnost Hong Konga, Đi Ping je rekao da još postoje neke zemlje koje dogovaraju sastanke visokih zvaničnika sa liderima grupe “Nezavisnost Hong Konga” kako bi podržali ekstremne nasilnike.

“Neki mediji zlonamjerno uređuju snimke tokom izvještavanja, objavljuju lažne izvještaje i obmanjuju javnost. Trenutna situacija jasno je ukazala da je stvarna svrha radikalnih nasilnika biti u dosluhu sa silama protiv Kine izvan zemlje i nasilnim kršenjem zakona, skrivajući se iza velikih riječi kao što su demokratija i ljudska prava, i poremetiti Hong Kong. Žele li pronaći proboj iz Hong Konga i upustiti se u nekakvu revoluciju u Kini? Sumnjivo je”, naglasio je Đi Ping.

NEOPHODNO ZAUSTAVITI NASILJE I VRATITI RED

On je poručio da je trenutno neophodno zaustaviti nasilje i vratiti red u Hong Kong.

“Centralna Vlada u Pekingu čvrsto podržava Vladu Specijalne Administrativne Regije, na čelu sa izvršnim direktorom Keri Lem Čeng Juet Ngor /Carrie Lam Cheng Yuet-ngor/, da obavlja dužnost u skladu sa zakonom, hongkonšku policiju i zakonodavne institucije da odlučno sprovode zakon, kao i većinu sunarodnika u Hong Kongu u borbi protiv nasilja, zaštiti vladavine prava i podršci policiji”, naglasio je Đi Ping.

Podsjetivši da je Hong Kong specijalna administrativna regija Narodne Republike Kine, kineski diplomata je naglasio da je “Jedna zemlja, dva sistema” najbolji sistem za održavanje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti Hong Konga.

“`Jedna zemlja` je osnova ovog sistema. Samo na osnovu `jedne zemlje` može se govoriti o `dva sistema`. U sprovođenju ovog sistema postoje `tri donje crte` koje se ne smiju dirati. Prvo, nije dozvoljeno nikakvo ugrožavanje suvereniteta i sigurnosti države. Drugo, nije dozvoljeno dovoditi u pitanje centralnu vlast i autoritet Osnovnog zakona Specijalne Administrativne Regije Hong Kong i treće, nije dozvoljeno pravljenje prodora ili destruktivnih aktivnosti prema kontinentalnoj Kini, koristeći Hong Kong”, poručio je kineski ambasador u BiH.

NASILNE KRIMINALNE AKTIVNOSTI POKAZALE ZNAKOVE TERORIZMA

On je naglasio da su se u Hong Kongu nedavno dogodile šokantne nasilne kriminalne aktivnosti i da su ta djela dotakla dno i pokazala znakove terorizma, ali da sada neki propagiraju “postizanje pravde kršenjem zakona”, tvrdeći da mogu izraziti svoje zahtjeve na ilegalan način, kako bi ostvarili navodni “uzvišeni” cilj.

“Mnogi mladi u Hong Kongu nisu upoznati o činjenicama i navođeni su na nasilne demonstracije, gledajući na to kao na video-igru, smatrajući da izbjegavaju pravnu odgovornost ako nose maske i kišobrane. Nasilje je nasilje. Kršenje zakona nije ništa drugo nego to. Ne mogu da se učine nevidljivim zbog toga što nose maske niti će promijeniti svoju prirodu. Bilo koja vlada u zemlji koja poštuje vladavinu prava neće dozvoliti nasilje”, rekao je Đi Ping u intervjuu Srni.

On je istakao da je trenutno najveća težnja hongkonških građana stabilnost i mir i da se što prije uspostavi normalan društveni poredak.

“Hong Kong više ne može biti haotičan. Kineska centralna Vlada čvrsto podržava Vladu Specijalne Administrativne Regije i hongkonšku policiju u strogom i odlučnom sprovođenju zakona i privođenju prestupnika pred lice pravde što je prije moguće kako bi se zaštitilo okruženje vladavine prava i društveni poredak u Hong Kongu. Nadam se da ćemo što skorije svjedočiti povratku normalnog poretka u Hong Kong”, rekao je Đi Ping.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime