Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF, rekao je za Nezavisne novine da je njihovo iskustvo negativno kada je u pitanju pravljenje i učestvovanje u vlasti sa SDA.

– Samo ću to reći i to je dovoljno – naveo je Đonlagić.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, kaže da za Izetbegovićev poziv čuje prvi put, te da smatra da je još rano govoriti o formiranju vlasti na federalnom i bh. nivou.

– Ima još mnogo toga da se uradi. Čeka se i odluka CIK o popuni Doma naroda FBiH, pa time i Doma naroda BiH. Što se tiče kantona, tu je sve jasno, formiramo vlast gdje možemo sa građanskim blokom. Šta će biti ne znam, ali ne vidim razloga da promijenimo stav da u vlast nećemo sa SDA – kaže Magazinović.

Poznato je da je Izetbegović uputio poziv SDP i DF da naredne sedmice razgovaraju o formiranju vlasti na dva nivoa. On je izjavio da će se ponuda SDA bazirati na miru, stabilnosti, ideološkom pomirenju, reformama, NATO putu i u masovnoj izgradnji.

– Na tim sastancima SDA se neće ponašati sebično. Dakle, neće govoriti o nekim foteljama i pozicijama. Važno je da bitne pozicije uzmu kompetentni ljudi koji mogu to uraditi – najavio je tada Izetbegović.

Tada je i potvrdio, da će sastanak sa delegacijom SDP biti održan u utorak, a za ponedjeljak ili srijedu najavio je sastanak sa delegacijom DF. Istakao je da je potrebno definisati jasan program koji neće biti difuzan i u kojem će se jasno precizirati šta će se raditi u naredne četiri godine.