Foto: SRNA

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Na današnjoj sjednici Odbora u Banjaluci usvojen je izvještaj o realizaciji obilježavanja značajnih istorijskih događaja u prošloj godini, kao i prijedlog programa obilježavanja za ovu godinu.

Usvojen je i prijedlog rješenja o imenovanju članova Organizacionog odbora za održavanje parastosa i pomena žrtvama genocida Nezavisne Države Hrvatske u Donjoj Gradini, 5. maja.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac uputio je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prijedlog da 9. septembar bude dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, shodno inicijativi koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – Srna.

Košarac u dopisu Odboru podsjeća da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

On ističe da su brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, da su poginuli 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, gdje ih je pilot NATO-a zvjerski ubio nakon rušenja mosta.

U Andrićgradu je 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne pokrenuta inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.