foto: Arianit [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

On je obrazložio taj potez “agresivnom kampanjom protiv Kosova”.

I list Koha preneo je da je odlučeno da se takse na proizvode iz centralne Srbije povećaju za 100 odsto.

Predsednik Aleksandar Vučić imaće popodne vanredne sastanke sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, a za kasnije popodne zakazao je i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih mera Prištine.

Kako Tanjug prenosi, Endrit Šalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, a taj predlog je podržao i premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj. Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

“Kosovo je dugo ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog”,
 rekao je Haradinaj.


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da neće biti novih podizanja poreza na robu od Prištine. Istakao je da je to teško pitanje, ali da moramo biti spremni i na takvu mogućnost. 

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje “još neki besmislen potez Prištine” i sledeće podizanje taksi na robu, naveo da bi pre rekao da nije moguće da se takve stvari dešavaju, jer to nije potez ni iz prošlog, već iz 17 veka.

Tržišni inspektori u južnoj Mitrovici počeli su jutros navodno da pretresaju prodavnice i da sklanjaju robu iz Srbije na čijoj deklaraciji ne piše “Republika Kosovo”. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za TV Prva rekao je da Srbija neće prihvatiti ovakve ucene iz Prištine i ovu odluku naziva “dečjom ljutnjom”.