screenshot

Grupa nestranačkih ličnosti iz novosadskog Saveta navela je u saopštenju da njihova inicijativa i ograda od govora Trifunovića “nije zvaničan stav Saveta protesta”.

U saopštenju se navodi da na sinoćnoj sednici u Novom Sadu nije konsenzusom usvojen predlog da se uputi saopštenje celokupnog Saveta, pa su se nestranačke ličnosti odlučile da javnosti ponude svoje samostalno saopštenje i svoje stavove.

“Govornicima koje smo pozivali da govore na centralnom protestu u Novom Sadu, članovi Saveta nisu nikada odredjivali sadržaj govora, nikada cenzurisali, niti im sugerisali bilo sadržaj, bilo način na koji će izložiti svoje stavove. U petak, 1. marta, gospodina Sergeja Trifunovića su pozvali studenti da im se obrati na njihovom skupu kod studentskog doma, te da zajedno dodju na centralni protest na Pozorišnom trgu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Trifunović na centralnom protestu govorio na predlog studenata, jer najavljeni govornik Predrag Koraksić Koraks nije bio u mogućnosti da dodje iz zdravstvenih razloga.

“Savet se složio sa predlogom studenata da se Trifunović, kao jedan od simbola i ne samo ovih protesta, i kao javna ličnost, obrati na Pozorišnom trgu. Ali, naglašavamo da mi, kao pojedinci koji čine grupu nestranačkih ličnosti u Savetu, ne stojimo niti iza nekih veoma diskutablnih i neprihvatljivih, a izrečenih stavova Trifunovića, niti načina na koji su iznešeni, bilo da se radi o njegovim ličnim ili stranačkim stavovima, s obzirom da je on i predsednik PSG”, piše u saopštenju.

Uputili su i “javno izvinjenje gradjanima koji su se iz bilo kog razloga uvredili”.