Foto: SRNA

Ćosić je u izjavi Srni izrazio zadovoljstvo što je opština Istočno Novo Sarajevo vremenom postala jezgro grada Istočno Sarajevo.

“Isto kao što je Sarajevo nekada bilo centar bivše republike i centar dobrih stvari, tako je danas Istočno Novo Sarajevo postalo centar dobrih stvari”, rekao je Ćosić povodom predstojećih Spasovdanskih svečanosti, koje će biti održane od 4. do 8. juna.

Ćosić je naglasio da ga posebno raduje činjenica da ova lokalna zajednica između svakog Spasovdana ekonomski, infrastrukturno i natalitetno napreduje, te da je i ove godine svrstana među najrazvijenije opštine u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Spasovdan i Spasovdanske svečanosti predstavljaju obavezu opštinske uprave da okupi svoje građane, drage prijatelje, poslovne partnere, ali i prilika da se oda počast za 613 boraca Vojske Republike Srpske koji su dali svoje živote za opštinu Istočno Novo Sarajevo, što nikada ne smije biti zaboravljeno.

“Najbitniji dio obilježavanja Spasovdana je svečana litija i zato pozivam sve naše građane da nam se pridruže i da na taj način svi zajedno pokažemo koliko volimo i koliko nam znači naša opština”, poručio je Ćosić.

On je naveo da će u utorak, 4. juna, biti organizovan tradicionalni prijem i uručivanje nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola, a biće obavljeni i razgovori sa privrednicima, ljudima iz oblasti kulture i sporta, kao uvertira za svečanu Spasovdansku akademiju, koja će biti upriličena u srijedu.

“Ove godine u amfiteatru `Beli vuk` na Tvrdimićima prvi put organizovaćemo istorijski čas na kojem ćemo učenicima osnovnih i srednjih škola govoriti o nastanku opštine Istočno Novo Sarajevo sa civilnog i vojnog aspekta, ali i o ulozi i značaju sarajevskih Srba u sarajevskom polju”, zaključio je Ćosić.

Ovogodišnje Spasovdanske svečanosti biće otvorene 4. juna, projekcijom dokumentarnih filmova iz Republike Srpske “Sarajevska krvava košulja” autora Snježana Lalovića, “Suvenir” autora Milovana Pandurevića i “Povratak južnim planinama” autora Slavka Milanovića, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova.

U srijedu, 5. juna, u 18.00 časova u Hramu Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu biće služeno večernje, nakon čega će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova biti priređena svečana Spasovdanska akademija.

Na Spasovdan u četvrtak u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama u 9.00 časova biće služena sveta liturgija, nakon koje će na Vojničkom groblju na Vracama u 11.00 časova biti obilježen dan Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Slavski obred i ručak biće upriličen u restoranu “Bob” u Miljevićima u 12.00 časova, slavska litija trebalo bi da krene ispred zgrade opštine Istočno Novo Sarajevo u 18.00 časova, a nakon toga predviđeno je polaganje cvijeća na Spomeniku “Slava srpskom borcu”, preko puta opštine.

Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva “Slavija” biće održan u Sportskoj dvorani “Slavija” u 20.00 časova.

U petak, 7. juna, u Lovačkom domu na Tvrdimićima sa početkom u 12.00 časova biće održan istorijski čas, dok će u parku “Gavrilo Princip” u 20.00 časova biti upriličen koncert grupe “Galija”.

Spasovdanske svečanosti biće završene u subotu, 8. juna, manifestacijom Dani izvorne pjesme u prostorijama Mjesne zajednice Toplik – Tilava u 17.00 časova.