Procesna oprema, panelne ograde, elektrode i višenamjenski kontejneri, proizvodi su koji bi uskoro mogli da se nađu na tržištu afričkog kontinenta .

“Namibijci su veoma zaintersovani, sa njima imamo vrlo dobru saradnju. Ukoliko mi budemo uspješni biće i Srpska i ovaj grad zajedno sa nama, to će rezultirati novim zapošljavanjima i novom prilikom za sve mlade ljude”, istakao je Slavenko Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac.

Bili Mugamamb, zamjenik ministra odbrane Namibije je naglasio da već duži niz godina imaju projekte sa Tehničkim remontom iz Bratunca.

“Ti projekti uključuju saradnju mladih ljudi, inženjera, želimo da poboljšamo tehničko znanje mladih i da jedni drugima pomognemo. Naravno, namjera nam je da poboljšamo ekonomsku i bezbjednosnu situaciju između Namibije i Republike Srpske”, kaže Mugamamb.

U proizvodnim pogonima ‘Elvako Metpro” zaposleno je stotinak ljudi, a plan je da se njihov broj u narednom periodu učetvorostruči jer će se, kažu, raditi kao nekad u dobra vremena.

U narednih pet godina ugovorena je isporuka oko 6.000 kontejnera za njemačkog kupca, vrijednosti 80 miliona evra, a u toku su pregovori i sa nekadašnjim partnerima iz Holandije i Italije. Oživljavanje proizvodnih programa bivšeg Elvaka osiguraće posao kako za mlade, tako i za starije iskusne majstore.