U saopštenju Delegacije EU povodom zvaničnog početka predizborne kampanje ističe se da su izbori ključni stub demokratije i napominje da će građani BiH u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost.

“Uprkos napretku postignutom u okviru Reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme, to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja.

Delegacija EU pozvala je političke lidere na svim nivoima da se uzdrže od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama.

“To će samo nanijeti štetu zemlji i njenim građanima. Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Sloboda medija i pluralizam ključni su elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu”, upozoravaju iz EU Delegacije.

U saopštenju se ističe da će ozbiljni izazovi biti pred izabranim vlastima na svim nivoima, te da će se ova pitanja morati rješavati nakon izbora i da zaslužuju odgovarajuću pažnju već tokom izborne kampanje.

“To uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mjesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal”, ističu iz Delegacije EU.

U saopštenju se navodi da relevantne domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa, kao i bezbjednost samog glasanja.

“Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Međunarodni i domaći posmatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu; treba im pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti”, dodaje se u saopštenju.

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju 7. oktobra.