“Novinari u BiH moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao potpuno bezbjedno. Napadi na medije, kao u najnovijem slučaju novinara Vladimira Kovačevića, predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova bezbjednost preduslov za slobodu govora i slobodu medija”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U okviru priprema Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Unija, između ostalog, razmatra činjenice, uključujući i to kako se institucije u BiH odnose prema govoru mržnje, napadu, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na internetu i van njega, dodaje se u saopštenju.

“Sloboda izražavanja, sloboda medija i bezbjednost novinara predstavljaju važne prioritete za EU i, kao dio kopenhaških političkih kriterijuma, ključni su aspekti procesa EU integracija zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH. Pomno pratimo ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi EU. Očekujemo punu podršku svih vlasti u BiH u ostvarivanju ovih političkih prioriteta”, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.