Foto: SRNA

“Istina o tome treba da što više dođe do našeg naroda i to i jeste moj osnovni zadatak, jer neki drugi pokušavaju da proture neku drugu, neistinitu priču”, rekao je Dani novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da su za obaranje aviona “F-117A” koristili rusku tehniku “S125M Neva” napravljenu krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

Dani je ponovio da je raketni sistem pogodio avion na visini od 8.000 metara, a pilot aviona se katapultirao i preživio.

“U momentu otkrivanja avion je bio na 6.000 metara visine, kada je primijetio da su rakete lansirane počeo je da menja visinu, da proba da pobegne u vis, ali raketa je jako brza i bez problema ga je stigla”, rekao je Dani.

On je podsjetio da je u okviru obilježavanja 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, proteklih nekoliko dana posjetio Bileću, Banjaluku i danas Istočno Sarajevo gdje je govorio o obaranju aviona “F-117A” u ataru sremskog sela Buđanovci prilikom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Prema njegovim riječima, Srbi dobro znaju šta je borba u za slobodu, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji.

Organizator ove aktivnosti je Centar za međunarodne odnose Banjaluka i Skupština grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić zahvalio je pukovniku Daniju i istakao da se i na ovaj način pokušavaju rasvijetliti tragični događaji u vezi sa NATO agresijom na Republiku Srpsku i Srbiju, kao i za užasavajuće posljedice djelovanja osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi na ovim prostorima.

On je poručio da ova i druge slične aktivnosti, poput obilježavanja dana žrtava NATO agresije na Republiku Srpsku i Srbiju, imaju za cilj da Srbi pošalju jasnu poruku o tome šta misle o NATO, kao i nečijim nastojanjima da srpske države i narod budu uvučeni u ovaj vojni savez.

“I ova prezentacija puovnika Zoltana jeste naš decidan odgovor da stanovnici Istočnog Sarajeva i Republike Srpske ne žele članstvo u NATO, već žele da očuvaju vojnu neutralnost i da prate svoju maticu Srbiju u odnosu na vojne saveze. Grad Istočno Sarajevo podržavaće svaku aktivnost koja ide u prilog istine o stradanju srpskog naroda od NATO agresije”, poručio je Lučić.

Obaranje aviona “F-117A” u ataru sremskog sela Buđanovci prilikom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine predstavlja prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji koja ga čini gotovo nevidljivim za radar.

Zoltan Dani je komandovao jedinicom 3. divizion 250. Raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, koja je tokom noći 27. marta 1999. godine srušila avion Američkog ratnog vazduhoplovstva “F-117A”, takozvani “noćni jastreb”.

U izvršnoj produkciji niške nezavisne produkcije “Polka dot”, snimljen je dokumentarni film o Zoltanu Daniju pod nazivom “21. sekund” režisera Željka Mirkovića.

Zoltan Dani sada živi u selu Skorenovac kod Kovina, gdje je i rođen. Vlasnik je pekarske radnje, a pokreće i brojne inicijative za razvoj seoskog turizma.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime