“Danima Nižnje-Novgoroda u Republici Srpskoj” trebalo bi da bude unaprijeđena saradnja i u oblastima prosvjete i kulture.

U Republiku Srpsku je doputovala dosad najbrojnija delegacija oblasti Nižnjeg Novgoroda u kojoj su ministri, privrednici i predstavnici univertiteta i ustanova kulture.

U narednih šest dana biće održani brojni sastanci koji bi trebalo da razultiraju ugovorima o konkretnim poslovima.

– Nižnji Novgorod je industrijski najrazvijenija oblast u Rusiji. Zovu ih džep Rusije jer najviše pune budžet ove države – rekao je Petar Đokić, minsitar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Sastanci bi trebalo da omoguće nadgradnju postojeće saradnje i u partnerstvo uvedu mnogobrojna privredna društva čiji će se predstavnici prvi put sresti na “Danima Nižnjenovgoroda u Republici Srpskoj”.

– Prilikom naših sastanaka pokazan je zaista iskren interes za razvijanje saradnje između naših regiona i mislim da će ti sastanci izroditi konkretne ugovore – istakao je Maksim Čerkasov, ministar industrije, trgovine i preduzetništva oblasti Nižnji Novgorod.

– Imamo odlične mogućnosti da sarađujemo u opblasti poljoprivrede, automobilske industrije, medicinske opreme. Zajedno možemo tražiti tržišta za prodaju svojih prozvoda i osnivati zajednička preduzeća – kaže Ivan Razuvajev, direktor Privredne komore oblasti Nižnji Novgorod.

Privrednici iz Rusije zainteresovani i za samostalno poslovanje u Srpskoj. Zadovoljni su pogodnostima koje im omogućavaju ovdašnji zakoni.

– Inostrani investitori imaju iste uslove za investiranje kao i domaći i registracija i pokretanje biznisa su jednostavni i brzi – dodao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Na sastanku su razmatrane i opcije saradnje u oblasti prosvjete, kulture i naučno-istraživačkog rada