Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić, kao i ministri, razgovaraće o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Na sjednici će biti razmatrana saradnja dvije vlade u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Biće riječi i o intenziviranju saradnje u oblasti namjenske industrije, o oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i saradnji u oblasti pravosuđa.

Na sjednici će biti razgovarano o razmjeni informacija i iskustva u oblasti institucionalnog organizovanja i finansiranja zaštite životne sredine, kao i o nastavku zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekata u oblasti turizma.

Nakon sjednice biće zaključeno više memoranduma, među kojim i onaj o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike koji će potpisati ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisaće memorandume o međusobnom priznavanju “velikih licenci” i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisaće ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.

Zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije prethodiće sastanak Cvijanovićeve i Brnabićeve.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da će sastanak Cvijanovićeve i Brnabićeve početi u 11.15 časova u kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

U isto vrijeme u zgradi “Elektroprivrede Republike Srpske” biće održan sastanak resornih ministara iz vlada Republike Srpske i Srbije, a snimateljima i fotografima biće omogućeno snimanje kadrova na početku oba sastanka.

Deveta zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije zakazana je za 12.00 časova u zgradi “Elektroprivrede Republike Srpske”, dok je za 13.30 časova planirano potpisivanje više memoranduma i sporazum između dvije vlade.

Poslije potpisivanja ovih dokumenata predviđene su izjave za novinare.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću naveli su da će Cvijanovićeva i Brnabićeva u 15.30 časova u naselju Gorica otvoriti vrtić “Srbija” i da su nakon toga planirane izjave.