Nakon upozorenja potpredsjednika SDS-a Kostadina Vasića da dio vrha ove stranke radi po nalogu stranih obavještajnih službi i sprečava sprsko jedinstvo u Sarajevu, predsjednik stranke Vukota Govedarica Vasića je izbacio iz stranke!

Govedarica je poručio da je Vasić isključen zbog “teže povrede stranačkog Statuta, iznošenja u javnost neistina i dezinformacija i nanošenja ozbiljne štete interesima SDS-a”.

Vasić je ocijenio da je njegovo isključenje iz stranke očajnički potez i da će na sjednici Glavnog odbora “istjerati iz SDS-a Mladena Bosića, Dragana Mektića, Aleksadru Pandurević i njihovog izaslanika Vukotu Govedaricu”.

Isključenje iz stranke je uslijedilo dan nakon što je Vasić izjavio da srpsko jedinstvo u Sarajevu sprečava grupa funkcionera u SDS-u, koju predvode Dragan Mektić, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević, koji to rade “po nalogu stranih obavještajnih službi”.

Beogradske “Večernje novosti” navode da bi Govedarica mogao da izazove raskol u partiji, u pokušaju da se održi na sadašnjoj poziciji i spriječi stvaranje srpske koalicije sa SNSD-om u parlamentu BiH.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica je najavio da će na sjednici Glavnog odbora biti riječi o tome kojim pravcem će krenuti SDS i da li će razgovarati sa ostalim političkim partijama u vezi sa zajedničkim učešćem u vlasti na nivou BiH, entiteta i eventualno gdje je potrebno sa lokalnim zajednicama.

Bjelica je rekao da članovi Predsjedništva SDS-a, koji se zalažu za razgovore sa SNSD-om i ostalim partijama kada je u pitanju interes Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, imaju snažnu podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve, te da se lično zalaže za te razgovore.