Diplomatski izvori bliski Rusiji za taj list su naveli da je Rusima jedino Dodik ostao saveznik u regionu i da nije slučajno što će se Putin prvo sastati sa Dodikom pa tek onda sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

“Za razliku od predsednika Srbije, Dodik se jasno opredelio za savezništvo sa Moskvom. Dodik ne igra na više strana”, navode diplomate i dodaju da Vučić preko Dodika pokušava da se “ukrca u ruski voz”.

List dodaje da Beograd ima dobre odnose sa Moskvom ali da su veze Banjaluke sa Kremljom trenutno mnogo jače, što će i Vučić pokušati da iskoristi u fazi kada je sve neizvesno u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

“Srpski zvaničnici, predvodjeni Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, razočarane su u Zapad zbog odbijanja Nemačke i Velike Britanije da uvaže eventualni dogovor Beograda i Prištine o razgraničenju, i ne isključuje se ni mogućnost da se Srbija u narednim mesecima jasno opredeli za rusku stranu, a Nemci i Britanci su skeptični prema promeni granica na Balkanu izmedju ostalog i zbog straha da će Dodik to iskoristiti da odvoji RS od ostatka BiH”, navode izvori Danasa.

Danas navodi da o dobrim vezama Dodika sa ruskim zvaničnicima govori i nedavna poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Banjaluci, kada je u taj grad došao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.