General Mladić je 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci, a na prijedlog nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, imenovan za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996.

U čin general-pukovnika unaprijeđen je 24. juna 1994. godine.

Haški tribunal ga je optužio da je odgovoran za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, kao i druge ratne zločine između 1992. i 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja.

Pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala general Ratko Mladić je 8. novembra 1996. godine smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

General Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Penziju je primao do novembra 2005. godine kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahtjeva Haškog tribunala za izručenjem ona ukinuta. Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je 2006. godine.

Od 1995. godine do 2011. se nalazio u bijegu. Za to vrijeme bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno.

Uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina. NJegovo hapšenje i izručenje radi suđenja za ratne zločine se često navodilo kao nužan uslov Srbiji za pomoć i saradnju od EU i SAD.

Haški tribunal 22. novembra osudio je generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

General Ratko Mladić nosilac je Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordena Narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem.