Foto: SRNA

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je nakon sastanka da će tog dana u 10.30 časova u Hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži biti služen parastos za sve nevine žrtve NATO agresije, a potom će u 11.00 časova na grobove brata i sestre Galinac, na groblju u naselju Grlici, biti položeni vijenci i cvijeće.

Prema njegovim riječima, u 12.00 časova će u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu biti održana prigodna duhovna akademija.

Dogovoreno je i postavljanje bilborda po gradu Istočno Sarajevo kako bi javnost bila informisana o ovom događaju.

Podržan je prijedlog da Grad Istočno Sarajevo pokrene inicijativu za podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve stradale u NATO bombardovanju i agresiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva i Gradske uprave, opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te boračkih organizacija.

Graonić je istakao da se obilježavanjem datuma stradanja srpskih civila u Republici Srpskoj od NATO bombardovanja još jednom šalje poruka o stavu Republike Srpske da je spremna da sarađuje sa ovom alijansom, ali da svoje žrtve ne zaboravlja.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Brat i sestra Galinac bili su jedne od prvih žrtava NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.