Nakon parastosa usljediće obraćanja svjedoka stradanja Јelene Knežević, koja je u avgustu 1995. godine u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, skupština Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske.

Najavljeno je prisustvo i predstavnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojnih građana.

Centralna državna manifestacija počeće u 20.00 časova na stadionu Sportsko rekreativnog centra “Tikvara” u Bačkoj Palanci.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica tražile spas u Srbiji.