Srbi iz dijaspore, u svojim srcima nose Republiku Srpsku, poručeno je na obilježavanju Dana Republike Srpske u Antverpenu.

– Nama je velika čast da možemo ovdje u Antverpenu da obilježimo Dan Srpske, iako nismo velika zajednica, kao što je naša dijaspora u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. Drago nam je i veliko je značenje da možemo da proslavimo taj dan – rekao je Đorđe Kužet.

Milan Živanović, sveštenik u Antverpenu, kaže da Srpsku doživljava kao svoju.

– Republika Srpska je za mene sve, veoma važna. Ima puno ljudi ovdje iz Srpske, svi je doživljavamo kao svoju i puno je volimo – naveo je Živanović.

Na obilježavanju Dana Srpske, presjednica Željka Cvijanović, tamošnje Srbe je podsjetila sa kakvim se problemima i izazovima susreće Republika Srpska.

– Razna osporavanja i pritiske koje smo trpili, nastojanja da se uništimo finansijski, da se razvlastimo politički, nadležnosti koje nam je Ustav dao, da se utopimo u nešto što ne postoji. Mnogo toga je bilo, ali smo pobjeđivali, jer smo imali institucije koje vode računa o tome. Imamo i građane u Republici Srpskoj, ali i van nje koji Srpsku čuvaju u srcu – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu realizuju brojne aktivnosti za potrebe Republike Srpske, po pitanju predstavljanja i promocije njenih interesa u inostranstvu. Izuzetno je važno da se i Dan Republike u inostranstvu na dostojan način proslavi.

– Pravo da volimo našu Republiku niko nije mogao niti će moći da ospori ni juče, ni danas, niti u budućnosti. Ubjeđen sam da će Srpska zajedno sa vama raditi i graditi se da bude jaka, snažna i sve bolja – naglasio je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Mario Đuragić, šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu istakao je važnost ovog skupa.

– Dan koji nam mnogi osporavaju, ali oni osporavaju i Republiku Srpsku, samo neće javno to da kažu. Obilježili smo Dan Srpske i nastavićemo da obilježavamo, jer je Srpska nama u srcu – rekao je Đuragić.

Obilježavanje Dana Republike Srpske u belgijskom Antverpenu, organizovalo je Predstavništvo Srpske u Briselu.