(foto:rs.sputniknews.com)

– Iza formiranja pseudo-organizacije “Bijeli šljemovi” stoje britanske specijalne službe; one ih sponzorišu, oni njima upravljaju. Te službe stoje iza organizacije ovih falsifikovanih scenarija korišćenja hemijskog oružja i sada pripremaju situaciju sa korišćenjem hemijskog oružja u Idlibu – rekao je Mualem.

– Prema našim podacima, oni su odavno oteli 44 djece u zoni Idliba za insceniranje događaja sa hemijskim oružjem – naglasio je ministar.

On je dodao da SAD i zapadne zemlje pokušavaju da izazovu agresiju protiv Sirije kako bi spasile militante Nusra fronta i da njihove akcije prema Siriji nisu u skladu sa odlukama SB UN.

Mualem je saopštio da će Damask ići do kraja u oslobađanju Idliba.

Lavrov je upozorio Zapad da se ne igra vatrom, pokušavajući da izazove provokaciju u području sirijskog Idliba.

– Mi smo argumentovano, preko naših ministarstava odbrane i inostranih poslova, jasno i oštro upozorili naše zapadne partnere da se ne igraju vatrom – naglasio je ruski diplomata.

Posljednjih dana situacija oko Sirije postala je napetija. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je da teroristi grupe Hajat Tahrir el Šam pripremaju provokaciju, kako bi optužili Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv civila u Idlibu.